דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

התנסות מודרכת בהוראה עפ"י דגם של "בית ספר לפיתוח מקצועי" - Professional Development School

ההתנסות בהוראה עפ"י דגם זה מבוססת על שותפות בין המכללה האקדמית בוינגייט, לבין בית הספר המאמן שמקבלים על עצמם מחויבות הדדית להכשרת המורים החדשים ולטיפוח קהילת המורים בבית הספר. תכנון והפעלה משותפת של תכנית הכשרה המשלבת בין למידה עיונית והתנסות מעשית תוך התייחסות לצרכים הייחודיים של בית הספר ושל המכללה.

הצלחה של השותפות מותנית במציאת אינטרסים משותפים של שני המוסדות ובעירוב בעלי התפקידים המרכזיים בכל מוסד ובמיוחד צוות המורים לחינוך גופני והמנחים להוראה.

להכשרה בדגם זה ארבע מטרות עיקריות:

1.      להכשיר כוח אדם איכותי להוראה.

2.      לקדם את ההתפתחות המקצועית של המורים המאמנים ("עמיתי מכללה")  והמנחים להוראה ולהדרכה בתהליך מתמשך.

3.      לקדם תהליכי מחקר משותפים במטרה לקדם את איכות תהליכי ההוראה, הלמידה  וההכשרה להוראה.

4.      לקדם את הישגי התלמידים במערכת החינוכית.

דגם זה מדגיש את הפן ההתנסותי שבו לומדים אלו שמכשירים עצמם למקצוע יחד עם המורים שכבר  עובדים בו. יצירה של מקום התנסות מועדף שבו ישולבו תיאוריה, מעשה וטיפוח חשיבה רפלקטיבית על העשייה לצורך שיפור ושימור איכויות הוראה – למידה.

בניה של בית ספר להתפתחות מקצועית הינו תהליך רב שנתי הדורש תהליכי הכנה ויישום מדורגים לאורך זמן. הבסיס לכל התהליך מבוסס על נורמות של הכרה הדדית בכוחות ובתרומה של כל אחד מהשותפים, יחסי אמון ותחושה שכל צד מפיק תועלת מהשותפות.

מהספרות המקצועית ניתן ללמוד שיש מספר דגמים ואין דגם אחד אופטימלי. בכל שותפות יותאם הדגם לתנאים ולמקום הייחודי .

במסגרת ההתנסות נמצאים הסטודנטים יום בשבוע בבית הספר, ובנוסף מתנסים בתקופת התנסות ממושכת (בת שבועיים) שבמהלכה הם מתנסים בהוראת יחידות הוראה מתמשכות, לומדים להכיר את מערכת בית הספר על מורכבותה, משתתפים בישיבות צוות, באימוני נבחרות וחווים את מחזור הפעילות הבית ספרית על פני שבועיים ברציפות.

חלק מהתהליך ממוקד בהעצמה של המורים המאמנים ושדרוג תפקידם ומעמדם "לעמיתי מכללה", דבר שמשפיע על גאוות יחידה ומגביר מחויבות להשקעה של משאבי זמן בלמידה של דרכי הנחייה והתנסות בדרכי הוראה חדשות ובמודלים מגוונים  להוראת המקצוע ולקידום פעילות גופנית כאורח חיים פעיל ובריא.  שימוש  בידע המקצועי הצבור והנרכש של המורים לקידום השותפות, להדרכה ולהכוונה השוטפת של הסטודנטים במהלך השנה.

ההתנסות בדגם הנ"ל מחייבת שהיה רבה יותר של המנחה להוראה בבית הספר ובקיום סדנה ייחודית להקניית הידע והמיומנויות הדרושים להנחיה איכותית של המורים לעתיד בהוראה כמקצוע פרקטי – רפלקטיבי. ההוראה הרפלקטיבית בנויה על חשיבה מכוונת רצונית, לא מקרית על פעולות העשייה שבעבר במגמה לשפר ולקדם אותן בראיה לעתיד (זילברשטין, 1988).

היתרון העיקרי בהדרכה עפ"י הדגם הנ"ל  הוא ריכוז מספר קטן של סטודנטים בבית ספר אחד, שבו המנחה להוראה נגיש לסטודנטים ולמורים המאמנים ומלווה אותם באופן צמוד ואינו מסתפק בביקור אחד כל 4- 5 שבועות כמקובל ברב המקרים בתוכניות ההכשרה  המסורתיות.

הדרכה מסוג זה מאפשרת לפתח יחסי אמון וכבוד הדדיים בין מורי בית הספר, הסטודנטים והמנחה להוראה ולחלק באופן מושכל יותר את התפקידים במשולש ההדרכה  ובכך לשפר את איכות ההכשרה.

התנסות בדגם זה, מטרתה להקטין את הפערים שבין ההכשרה האקדמית במכללה האקדמית בוינגייט, לבין הפרקטיקה שמתבצעת בשדה,  להפחית את שוק המציאות של המורים החדשים ואת הנשירה מהמקצוע בשנים הראשונות לעבודה.

ד"ר ישראל הררי, בית הספר לחינוך, המכללה האקדמית בוינגייט

מאמרים רלוונטים נוספים

חינוך גופני- מדוע זה חשוב?

28/08/2013

קרא עוד

טיפים לשמירה על הגב ולמניעת פציעות בקרב רוכבי אופניים

03/12/2013

קרא עוד

חינוך גופני

02/12/2012

קרא עוד

תרגילי מוח - למידה מבוססת תנועה לתפקוד מיטבי!

25/07/2019

קרא עוד

טניס ילדים – מתי מתחילים ואיך מתקדמים

16/12/2013

קרא עוד

גוף ונפש שניים שהם אחד

05/09/2012

קרא עוד