דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

השמנת ילדים – בעיה בממדים

עודף משקל אצל ילדים, סיבות למכביר ומה עם פתרונות ומעשים?

ללא צל של ספק, מדובר במגיפה במדינות העולם המערבי בכלל ובישראל – בפרט. המעניין ועצוב גם יחד הנו, שישנם ילדים ובני נוער שדווקא כן מבצעים פעילות ספורטיבית ועדיין סובלים מעודף משקל.

אחת הבעיות הגדולות הנה שילד שמן הנו בעל סיכוי רב משמעותית להיות גם מבוגר הסובל מעודף משקל והבעיות עימן יהיה עליו להתמודד – לא מעטות בכלל כגון: סיכויים גבוהים ללקות במחלות שכיחות כגון: סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד, דימוי עצמי נמוך, קשיים לא מעטים במעגלי החיים בתחומים שונים, התפשרות בתחומים  שונים כמו: מקום עבודה, בן זוג לחיים ועוד.

הסיבות להשמנת ילדים רבות ולהלן העיקריות שבהן:

1. צפייה ממושכת ובתדירות רבה במסכים השונים (מחשב, טלוויזיה, מכשירים ניידים ועוד) – ישנו קשר ישיר בין שעות הצפייה הרבות במסכים מכל סוג והעושר הרב של מידע וזמינות האינטרנט לבין מימדי ההשמנה. ילדים רבים כיום צופים שעות רבות מדי יום במסכים השונים. מהמחקרים עולה שככל שמספר שעות הצפייה רב יותר ההשמנה עולה בהתאמה. למותר לציין שכיום תרבות שעות הפנאי אצל ילדים השתנתה לחלוטין מבעבר ואת מקום המשחקים בחצר בית הספר, מגרש המשחקים, פרקים וכדומה החליפו משחקי המחשב, הצפייה בטלביזיה והטלפון הנייד המאפשר משחקים ותעסוקה רבה מאוד.

2. ההורים – במקרים רבים אינם מהווים דמות לחיקוי. במידה ושניהם אינם פעילים יש לכך השפעה רבה על אורח החיים היושבני של ילדיהם. בנוסף, חשוב לציין שהורים פעילים ספורטיבית מתאמנים לא אחת עם הילדים ובמקרה זה המודעות לפעילות גופנית עולה משמעותית והסיכוי שהילד יאמץ אורח חיים בריא הכולל בין השאר עיסוק קבוע בפעילות גופנית – עולה. בנוסף,

 3. סוג המזון – המזון המוצע בקפיטריות בבית הספר לא תמיד עונה על ההגדרה של מזון איכותי, עשיר ברכיבים תזונתיים, דל בשומן ובקלוריות. בל נשכח שהילד שוהה בבית הספר מדי יום שליש מהיממה ולעיתים אף יותר. זמינות המזון בקפיטריה מביאה לכך שבמקרים רבים הילדים רוכשים את ארוחת הבוקר, ארוחת הצהריים וכדומה בקפיטריה. צריכה של מזון שאינו איכותי, מעובד, עשיר בקלוריות  קשורה גם היא לעלייה במימדי ההשמנה. בנוסף יש לציין, שבשנים האחרונות עלו גודלן של המנות המוגשות במסעדות ובמזנונים של אוכל מהיר. אזי, שכיחה התופעה שאוכלים ומסיימים את האוכל שבצלחת גם אם לא רעבים.

4. הצריכה הקלורית היומית – גדולה יותר מהמומלץ. מנות ילדים במסעדות שונות, למשל, עשויות להכיל 800-1800 קלוריות(!!!). מדובר , לעיתים, במספר קלוריות שמהווה את סך הקלוריות היומי המומלץ לאותו ילד. בנוסף, חלק ניכר מהחטיפים של הילדים, דגני הבוקר ועוד, הנם לא יותר מאשר ממתקים מחופשים. וגם בשל סיבה זו ניתן להבין את מימדי ההשמנה הגואה.
כמו כן, צריכה קלורית יומית נכונה אצל מבוגרים וילדים כאחד היא יעילה בדיוק כמו דיאטה מהירה.

5. דמויות לחיקוי – הורים, מורים לחינוך גופני, שחקני קולנוע או טלביזיה  הנם רק רשימה חלקית של דמויות לחיקוי אצל ילדים ומתבגרים.  אנשים אלה במידה והנם שמנים יהוו דוגמה אישית שלילית עבור הילדים בכל הגילאים.

6. הספורט בבית הספר – בישראל מספר השעות המוקצות לחינוך גופני בבית הספר – שעתיים אקדמאיות (למעט במגמות הספורט). לעיתים שיעורים אלה לא מתקיימים ובנוסף, לא תמיד מעודדים מצוינות בספורט. בבתי ספר רבים מתקני הספורט בסיסיים ואינם מאפשרים פעילות עשירה ומגוונת. המורים לחינוך גופני, כאמור, לא תמיד מהווים דוגמה אישית (חלקם סובלים מעודף משקל) וזו בהחלט מהווה סיבה נוספת לירידה במוטיבציה של הילדים לפעילות גופנית.

7. מגוננות ההורים ומידת השימוש בתחבורה (ציבורית, פרטית וכדומה) – בשנים האחרונות השמירה של ההורים על הילדים רבה ובמקרים לא מעטים הדבר משפיע על מידת הביצוע הפעילות הגופנית אותה הם מבצעים מדי יום. הורים רבים מסיעים את ילדיהם לחוגים, חברים, מקומות בילוי ועוד לעיתים ללא חשיבה שניתן גם לרכוב למקום באופניים או ללכת ברגל. במקרים אלה ההוצאה הקלורית היומית בכלל ומפעילות גופנית – בפרט  קטנה והסיכוי  להשמנה גובר.

מאת: ד"ר איתי זיו, מרכז קורס כושר גופני לילדים בעלי עודף משקל, המכללה האקדמית בוינגייט

מאמרים רלוונטים נוספים

לימודי ספורט - היום יותר מתמיד

17/03/2014

קרא עוד

ההרמוניה בין עולמות ההידרותרפיה והשחייה

28/05/2019

קרא עוד

הקשר שבין רמת העוררות (AROUSAL) לבין ביצועים מוטוריים התנהגות ו- ויסות חושי (SMD)

19/05/2021

קרא עוד

מה אנו אמורים ללמד בהדרכת רכיבה?

09/05/2013

קרא עוד

מה הקשר בין הליצן, הלוחם, המרצה והסקרן?

01/01/2013

קרא עוד

כמו דג במים

18/04/2013

קרא עוד