דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

תכנית להכשרת מטפלים באמצעות תנועה ואמנויות ממוקדת שיקום בקהילה

התרומה המרכזית של תרפיה בתנועה ובאמנויות לתחום השיקום

השימוש בתנועה ובאמנויות בתהליכי שיקום מסייע לפיתוח מודעות עצמית באמצעות פעילויות המעוררות חוויות חושיות, ביטוי והבעת רגשות בדרך סימבולית, שיפור מיטבי במעגלי החיים, התפתחות קוגניטיבית ופיתוח קשרים חברתיים.

פיתוח קשרים חברתיים

הסטיגמה הקשורה למחלות מסוימות, כגון מחלת נפש, מהווה מחסום מרכזי להשתלבות בקהילה ובתעסוקה. לכן גופים קהילתיים מבוססי-אמנות מהווים מענה לבידוד וניכור חברתי. מחקרים מראים שפעילויות בקהילה מבוססות-אמנות ממלאות תפקיד חשוב בשיקום כיוון שהן יוצרות תשוקה ומשמעות בחיים. הפעילות היצירתית מאפשרת לאדם לבטא את ייחודיותו במסגרת קבוצתית, לפתח תחושה של שותפות שווה בעולם החברתי, להעמיק את מערכות היחסים הבין-אישיים, לפתח ביטחון עצמי ועצמות חדשות להתמודדות מיטבית בכל תחומי החיים. 

ההקשר שבו מתקיים השיקום באמצעות תנועה ואמנויות

השימוש באמנויות לשיקום הפסיכו-סוציאלי ממוקד בשלושה מרכיבים בסיסיים שניתן ליישמם בתחומי שיקום נוספים: אותנטיות – המטפל מטפח קשרים עמוקים עם המטופל המשמשים לו מודל לבניית יחסים עם האחרים שבמעגלי חייו; טיפוח יצירתיות – יצירת קשרים עם המטופל באמצעות אמנויות מובילה להבנת התרומה הייחודית של היצירתיות במצבים מאתגרים במעגלי החיים; אקלים של התפתחות ושיקום – מבוסס על אמונה ביכולת אישית לבניית חיים של עניין, סקרנות ומשמעות.

לאור זאת גישת השיקום באמצעות תנועה ואמנויות במכללה האקדמית וינגייט ממוקדת בחוויה קיומית של התחדשות, עניין וסקרנות במעגלי החיים והשתלבות משמעותית ויצירתית בקהילה. התכנית מבוססת על ניסיון רב שנים בעשייה יצירתית עם מתמודדים ב"מרכז הישראלי לשיקום באמצעות אמנויות", שהובילה לניסוח הצעת החוק לשיקום נפגעי נפש (1997). המרכז הוכר על ידי ארגון השיקום האירופי באמצעות אמנויות, ותרומתו לשיקום יצירתי בקהילה הוצגה בכינוסים בין-לאומיים. 

הלימודים בתכנית ההכשרה במכללה מאפשרים התמחויות בשיקום בקהילה עם מגוון קבוצות אוכלוסייה בתחומי בריאות הגוף (פגיעות מוטוריות, פרקינסון ודיאליזה), בריאות הנפש (תאטרון, תנועה, מחול ויזמות למעורבות יצירתית בקהילה), לקויות וקשיי למידה וגיל הזהב (אלצהיימר, זיכרון ויצירתיות).

ייחודיות התכנית במכללה האקדמית וינגייט היא בשילוב מגוון של תחומי האמנויות וביצוע חלק משעות הסטאז' בתוך מרכזי השיקום שבמכללה. 

דר היילי רוזנבלום, "מעגלי הלב" – התפתחות אישית ומקצועית, ראש תכנית להכשרת מטפלים בתנועה ואמנות - המכללה האקדמית בוינגייט

מאמרים רלוונטים נוספים

חינוך גופני ואורח חיים בריא

28/08/2013

קרא עוד

לימודי ספורט שונים

24/03/2014

קרא עוד

fascia פאשיה - מערכת רקמות החיבור של גוף האדם

04/12/2013

קרא עוד

לימודי נטורופתיה - תכנית הלימודים

28/08/2013

קרא עוד

קורס רכיבה טיפולית

25/06/2013

קרא עוד

ווריאציות למשחק המחניים

28/01/2014

קרא עוד