חיפוש סגור

| | 14/02/2019

אבטחת טראמפ אתגר לשרות החשאי / מאת מאיר גרשוני

מאיר גרשוני

מסע הבחירות הסוער של דונלד טראמפ, כבר מתחילתו, לא הותיר מקום לספק שמדובר במועמד שונה בתכלית ממועמדים שהתמודדו במירוץ לנשיאות בשנים האחרונות. התבטאויותיו הבוטות כלפי יריבים פוליטיים, ועוד יותר מכך כלפי אוכלוסיות שונות, בעיקר נשים, היספאנים, מהגרים - בדגש יוצאי מדינות מוסלמיות חיזקו בלי ספק את "Base" התומכים שבניגוד לכל תחזית גדל והלך. ואולם מצד שני הן יצרו אנטגוניזם וזעם גובר והולך, ביחס ישר,  מהעבר השני של הרוביקון ובפועל יצרו קיטוב. ואם לקיטוב הזה הייתה, ובהחלט הייתה, משמעות אבטחתית בתקופת המרוץ לנשיאות, כפי שהדברים נראים כעת, הוא ידיר עוד שינה מעיניהם של ראשי השירות החשאי בעתיד לבוא.
הפגנות הענק ברחבי ארה"ב וגם במדינות אחרות, שחלקן מלוות בגילויי אלימות, מהוות אינדיקציות לזעם הגובר והולך על הדרך שמתווה דונלד טראמפ בתחילת דרכו. לא פחות מ-99 הפגנות נערכו בארה"ב במקביל לטקס ההשבעה. פי 10 מממספר ההפגנות שנערכו במקביל להשבעות שני הנשיאים הקודמים יחדיו. מאז ההשבעה ובמקביל להחלטות נשיאותיות שונות מאז הושבע טראמפ, מחריפות והולכות מחאות מתנגדי דרכו של טראמפ, בארה"ב וברחבי העולם.
מסתמן שדונלד טראמפ עלול לשבור את השיא המפוקפק של הנשיא המאויים ביותר מבית ומחוץ, שמחזיק בו לינדון ג'ונסון הנחשב כנשיא המאוים ביותר בהיסטוריה האמריקאית עד כה. האיום כלפי ג'ונסון נבע בעיקר מגלי ההתנגדות למלחמת ויאטנם בתקופתו, כתוצאה מכך הוא "שוכנע" על ידי השרות החשאי להגביל את נאומיו הציבוריים למקומות בטוחים בלבד, דוגמת בסיסי צבא.
ההחלטות הנשיאותיות והצווים האחרונים עליהם חתם טראמפ, בדגש על איסור כניסתם של מוסלמים מקבוצת שבע המדינות האסלמיות לתחומי ארה"ב, מלבים את האוירה ומהווים פוטנציאל מסוכן נוסף לדרבון פיגועי בודדים, מקבוצות החשות מאוימות או לוקים בנפשם ש"נחלצים להושיע את האומה".
בל נטעה. רמת האיום כלפי נשיא ארה"ב מחוץ גבוהה לאין ערוך מהאיום מבית. ואולם, ניסיון העבר, מי כמונו יודע, מלמד שאיום מבית איננו דבר שמותר להקל בו ראש.
כפועל יוצא מרמת האיום הגבוהה, מבית ומחוץ, טקס ההשבעה של הנשיא הארבעים וחמישה של ארצות הברית אובטח בהיקף יוצא דופן, אפילו בהתייחס למבצעי אבטחה של השירות החשאי. למעלה מ-28,000 שוטרים, במדים ושלא במדים, אנשי המשמר הלאומי, כוחות אבטחה נלווים, וכמובן השרות החשאי המופקד על אבטחת הנשיא  וגם, כמובן, על אבטחת טקס ההשבעה. ואם חסר כאב ראש לשירות החשאי הרי שבמהלך הטקס הוא נדרש לאבטח את הנשיא הנכנס, הנשיא היוצא וכן את כל הנשיאים לשעבר ומאובטחים זרים שהשתתפו בטקס.
מבצע האבטחה של טקס השבעת הנשיא אינו נופל בהיקפו ממבצע צבאי רחב היקף. סידורי האבטחה הקפדניים ואמצעים שונים שננקטו, חלקם בולטים לעין (ולפיכך הם מייצרים גם הרתעה), חלקם בולטים פחות. ואולם הסיפור המעניין מתמקד דווקא באותם אמצעים וסידורי אבטחה סמויים, בדגש מיוחד על המענה לאיומי סייבר ולאיומים מהתווך האווירי, לרבות ההתייחסות לאיום הגובר לאפשרות פיגוע באמצעות רחפנים, ע"ע אירוע התרסקות הרחפן במדשאת הבית הלבן בינואר 2015.
אבטחת נשיא ארה"ב היא משימה מורכבת, במיוחד אבטחת האירועים המתוכננים מראש, אשר עובדת היותם מפורסמים וידועים לציבור מהווה יתרון מבחינת היריב. שימוש שנעשה בשגרת האבטחה באמצעים שונים לצורך הטעיה והונאה בכדי למזער את יתרונות היריב ולמקסם את יתרונות מערך האבטחה, הינו פחות רלוונטי באבטחה של אירוע כזה.
באירוע דוגמת טקס ההשבעה בו כל מהלך ידוע מראש, כולל עזיבת הנשיא היוצא במסוק לנמה"ת אנדרוס, משם המריא במטוס הנשיאותי לחופשה, (מבצע אבטחתי מורכב בפני עצמו שגם עליו אחראי השירות החשאי), נדרש מענה כולל, המתבסס על מודיעין מוקדם ובזמן אמת, טכנולוגיות רבות, כח אדם מיומן במעגלים השונים ובסופו של דבר הרבה מאד תיאום עם כלל הגורמים הרבים המעורבים במבצע. בהקשר זה ראוי לציין כי ריבוי גורמים המעורבים בכל מבצע אבטחה מעלה גם את רמת הסיכון והחשיפה.
מבצע אבטחת הטקס הסתיים אמנם, אך השגרה שבאה לאחריו מסתמנת כרבת אתגרים.
שיתוף הפעולה של המאובטח, במקרה זה דונלד טראמפ, מהווה נושא רב משמעות ובעל השפעה רבה ביחס ליכולת מימוש האבטחה. על פניו נראה כי ה"צבעוניות" של טראמפ ונטייתו לכאורה, לזלזל בגורמי הבטחון המקצועיים, עלולים לייצר בעיה במימוש רמת אבטחה מיטבית. בעיה זמנית מן הסתם, בדרך כזו או אחרת מודעותו לצרכי האבטחה תגבר.
אחד התחומים המורכבים בהקשר זה הינו הסינון והבידוק הבטחוני המתבקש לסביבת הנשיא. עקב האיום הגבוה סביר כי יינתן יתר דגש על הגבלה ויצירת שטחים סטריליים על מנת להבטיח שהנשיא לא יגיע למגע עם קהל לא מסונן. חזקה על השרות החשאי שהוא הפיק לקחים בעקבות התקלה המביכה שאירעה בנובמבר 2009, כאשר בני זוג זרים הצליחו להסתנן לארוחת ערב בבית הלבן ולהגיע לטווח נגיעה מהנשיא אובמה. עצם העובדה שהתקלה הוסברה כ"טעות אנוש" מעידה על פירצה שמחייבת טיפול. היבט נוסף גם הוא נוגע לסינון אך הפעם מדובר על סינון בהקשר של מהימנות עובדים ובדיקות הרקע הבטחוניות של כל הסובבים את הנשיא במיוחד כאשר מדובר בחילופי ממשל דרסטיים כאלו. זהו ענין רגיש המחייב טיפול מתאים ולא רק בשלב גיוס בעלי התפקידים אלא גם בפיקוח עליהם לאורך שנותם בתפקיד, שכן סינון בטחון איננו פעולה חד פעמית בכניסה לתפקיד אלא תהליך מתמשך.
 לאבטחת הנשיא טראמפ ומשפחתו יש משמעויות סביבתיות לא פשוטות וכמובן גם ביטוי כלכלי כבד. בעיקר באם יחליט הנשיא לבקר ולשהות מעת לעת בביתו במנהטן. אבטחת הנשיא בבית דירות בסביבה עירונית צפופה ורב מימדית (בדגש מימד הגובה) היא שונה בתכלית מאבטחה בסביבת הבית הלבן בוושינגטון. זהו ענין מורכב המחייב כח אדם רב במעגלים רחבים, הכולל צלפים, צוותי SWAT, הצבה של טכנולוגיות שונות כולל גלאי קרינה (מבלי לפרט), שינויים בהסדרי תנועה והצבת חסימות הנדרשות לטובת אבטחת בית הנשיא בגורד השחקים שבמרכז מנהטן. בהתחשב בכך שמדובר על צורך במתן מענה לדפ"אות (דרכי פעולה אפשריות לתקיפה) רבות ומגוונות,  הרי שמדובר באופרציה מסובכת שיהיו לה השלכות לוגיסטיות רחבות, בכל קנה מידה, לרבות הכבדה בלתי נמנעת על סדרי תנועה של כלי רכב ואנשים. לאחרונה התבטא ראש עירית ניו יורק כי אבטחת טראמפ בניו יורק מסתכמת במיליון דולר ליום וכי הוא מצפה להחזר עלויות האבטחה למשטרת העיר (NYPD). אגב, התקציב השנתי של השרות החשאי עומד על כ-1.5 מיליארד דולר. סכום גדול מאד אך בהתחשב במשימות הוא לא בלתי סביר.
השרות החשאי עבר לאורך השנים שינויים שונים הן בתחום האחריות והן במשימות. ב-2003 ועל רקע השינויים במערכי האבטחה הפדרליים שלאחר 9/11, עבר השרות ממשרד האוצר (שם החל את פעילותו המקורית לאבטחת המטבע) למשרד לבטחון המולדת. מהלך זה נתן ביטוי מעשי ומתבקש, למשקל המכריע של הפעילות בתחום האבטחה  כתוצאה מהתגברות והתרחבות האיומים.
אבטחת הנשיא נמצאת כיום על פרשת דרכים ומחייבת את הגורמים האחראים לנקיטת צעדים דרסטיים בכל הנוגע לניהול המשימה אל מול מגמה של התגברות והתרחבות האיומים - לרבות אלו הנובעים מניצול פלטפורמות בתווך האווירי והתקפות הסייבר, בנוסף לאיומים ה"מסורתיים". דוגמא כזו התרחשה פעם נוספת בשבוע שעבר (10 מרץ) כאשר גבר בן 26 קפץ מעל הגדר של הבית הלבן והגיע עד לדלת הכניסה הדרומית בזמן שהנשיא היה בבית. החשוד שהה בתחומי החצר כ-17 דקות עד שנתפס ! אירוע אשר לבטח מתוחקר לעומק, במיוחד לאור העובדה שאין זו הפעם הראשונה שפורץ מצליח לחדור למקום במתווה כזה.
ברור כי רמת האיום גוברת נוכח האווירה הציבורית, כמו גם כתוצאה מהמוטיבציה הגבוהה של אירגוני הטרור, בדגש על איסלאמיים, שצברו ניסיון צבאי אדיר בעשור וחצי האחרונים. רמת האיום עולה גם כתוצאה מקפיצת המדרגה הטכנולוגית – שגם היריב יודע לנצל אותה. ואולם, מן העבר השני ניצב השירות החשאי שידוע ברמת הביצוע הבלתי מתפשרת שלו. בסיכומו של דבר נמצא בטחונו של נשיא ארצות הברית בידיים הטובות ביותר.

מאיר גרשוני, לשעבר בכיר בשב"כ ובעלים של חברת יעוץ לאבטחה.
חבר בצוות המוביל ומרצה בכיר במרכז לניהול וביטחון.

מאמרים רלוונטים נוספים

הפיגועים בפריז – הפתעה צפויה / מאת מאיר גרשוני

14/02/2019

קרא עוד

"אור אדום" במערב אפריקה / מאיר גרשוני

23/02/2019

קרא עוד

רוח הלחימה – ניצחון בכל מחיר / רן ניר

29/07/2021

קרא עוד

טרור במוסדרות חינוך / מאת מאיר גרשוני

14/02/2019

קרא עוד

מותר למעסיק לדרוש מידע אודות עבר פלילי ביחסי עבודה / עו"ד נחום פינברג

14/02/2019

קרא עוד

תעופה על הכוונת / מאת ניר רן

14/02/2019

קרא עוד