דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

מה בין ריצה ובין "אימון" למוח?

טיפול בריצה – תחום חדש

מאת רחל ריינגוירץ

אנשים רבים מעידים שהריצה היא ה"פסיכולוג" שלהם. כשהם רצים מצב הרוח שלהם משתפר, הם רגועים יותר ויכולים לנהל את היום שלהם טוב יותר. אם זה נשמע לכם מוכר, יש מחקרים רבים התומכים בהרגשה זו.

בזמן ריצה ארוכה של 20 דקות לפחות עד שעה יש הפרשת יתר של אנדורפינים קורטיזון מקבוצת הסטרואידים המסייעים לשפר את מצב הרוח. מופרשים חומרים כימיים נוספים:  סרוטונין ודופמין, שהם מוליכים עצביים המפחיתים דיכאון ומשרים תחושה של אופטימיות והנאה ומעלים את יכולת הריכוז לכמה שעות לפחות. עם ההתמדה, הריצה מגינה על חלקים במוח כמו הקורטקס וההיפוקמפוס, שבפעילות גופנית, במיוחד המערבת סבולת לב–ריאה, מזרימים דם עשיר בחמצן לשרירים ולמוח המעודד ייצור כלי דם חדשים. כמו כן ההיפוקמפוס מייצר נירונים חדשים שמגדילים את נפח הזיכרון לטווח ארוך.

ב-1990 מורה בשם פיל לורר שם לב שהילדים אינם כה פעילים בשיעור ספורט. הוא החליט להכניס לשיעורים ריצה ונתן לילדים ציונים על מוטיבציה ומאמץ. זה עבד במובן שהילדים התחילו להגיע לשיעורים בשמחה ונמרצים יותר, ובד בבד שמו לב המורים למקצועות אחרים שגם הישגיהם של אותם ילדים בלימודים משתפרים. למעשה, כל ילד השתפר ביחס לעצמו. הריצה אומנם לא תגביר את חוכמתם של הילדים, אולם תגרום להם להצליח הרבה יותר מבמצב שבו לא היינו רצים.

 מלבד זאת, מבחינה ביולוגית כל בעל חיים בנוי להגיב ללחץ בהתעוררות גופנית המכינה אותו לקרב, לקיפאון או למנוסה (fighit, flight, freezing). עם זאת רוב מצבי הלחץ בימינו אינם מאפשרים קרב או מנוסה. ילדים ובני נוער מבלים שעות ארוכות בישיבה מול מסכים ומתאימים את עצמם לנסיבות. אולם הביולוגיה אינה משתנה, ויש לזה מחיר בריאותי כבד ופגיעה בשקט הנפשי. לכן הריצה היא מקור לפעולה ולהקלת רגשות שלילים שיוצאים בדרך חיובית.

הטיפול בריצה אכן לוקח את היתרון הגדול שיש לריצה על הגוף ומשתמש בו להתמודדות עם דפוסים וקשיים המעכבים אותנו.

הטיפול נעשה בתוך כדי תנועה ונותן למטופל הזדמנות אמיתית לבצע שינוי.

"החיבור של הגוף עם הרגש והמיקוד עזר לי להוציא דברים רגשיים ולהתנקות מהם. רחל עזרה לי להיות מודע למה קורה אצלי בגוף, ולרוב הדבר היה קשור למשהו רגשי. בניגוד לטיפול רגיל, שבו יושבים מול המטפל, בריצה הבעיות עולות מהר יותר ובעוצמה גדולה יותר. יש משהו בדרך שבה הגוף מדבר, המאפשרת לדברים לעלות בצורה ברורה, חדה ומדויקת יותר", מספר יואב (שם בדוי).

מכאן שריצה יכולה להיות בעלת ערך מהיבטים שונים, וכיום אנשים רבים מבינים זאת, ומספר הרצים הממלאים את הפארקים ואת מסלולי הריצה הוא במגמת עלייה מתמדת להמשיך ולשמור על נפש בריאה בגוף בריא.

מאמרים רלוונטים נוספים

קורס מדריכי כדורסל במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)

16/06/2014

קרא עוד

סדנת ניווט - רכבי שטח

27/01/2015

קרא עוד

מדריך ספורט

17/03/2014

קרא עוד

חינוך וערכים בספורט-החינוך הגופני כקריירה

04/02/2015

קרא עוד

המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט) מסייע לכנס בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

18/04/2013

קרא עוד

למה צריך מאמן כושר אישי?

05/09/2012

קרא עוד