השפעת שגרת הקורונה על ילדים עם הפרעה בוויסות חושי: הצעות להתאמות
ד"ר אורלי יזדי-עוגב
הכשרת מאבחנים ומטפלים בתפקודי למידה, ויסות חושי ומוטוריקה
הנגיף COVID 19, נגיף חדש ממשפחת הקורונה Coronavirus, התגלה בדצמבר 2019, ומאז חולל מגפה עולמית. לאחר שהוכרז על מצב חירום לאומי בישראל, כמו גם במדינות שונות בעולם, פורסמו ההנחיות "לא לצאת מהבית", והן הובילו לסגירת בתי ספר וחנויות, הפסקת פעילויות ספורט ועוד.
ידוע כי התפקוד היום-יומי שלנו מבוסס על קליטת מידע ממספר מערכות תחושה: ראייה, שמיעה, טעם, ריח, מגע ופרופריאוספציה-וסטיבולרית. שינויים באורח החיים הקשורים לקורונה עלולים להשפיע על חושים אלה ולהוביל להגברת קשיי התפקוד והוויסות בקרב ילדים המאובחנים עם הפרעת ויסות חושי(Sensory Modulation Disorder – SMD) . התגברות קשיי הוויסות עלולה להתאפיין בעלייה בהיסח הדעת, ברמת החרדות ובתדירותן, בעייפות יתר ובעלייה בכמות המשברים וההתנהגויות התוקפניות.
מטרת מאמר זה היא לפתח את המודעות לקשייהם של ילדים עם SMD בהתמודדות עם שגרת הקורונה, וכך להביא לשיפור באיכות חייהם של ילדים אלה. במאמר זה יפורטו כמה תובנות בדבר האופן שבו מגפת הקורונה עלולה להשפיע על מערכות הראייה, השמיעה והמגע של ילדים עם הפרעתSMD , ויוצעו אסטרטגיות שרצוי ליישם כדי להקל על תפקודם של ילדים אלה. במאמר המשך למאמר זה, שיתפרסם בניוזלטר הבא, תוצג סקירה על האופן שבו מגפת הקורונה עלולה להשפיע על יתר מערכות התחושה החשובות לתפקוד שלנו.
באופן כללי אנו יכולים להפחית את הקושי בתפקוד דרך הקשבה לדאגות של הילדים וקיום דיונים מותאמי גיל בדבר השינויים האלה. אנו יכולים לספק אימות ("זה יכול להיות מפחיד לראות אנשים בכפפות ובמסכות בפעם הראשונה"); להישאר נוכחים ולספק נחמה בעזרת קביעת עובדות ("אנשים רבים עובדים קשה ועושים כמיטב יכולתם כדי למנוע מאנשים לחלות" או "אנו יכולים להימנע ממחלה על ידי נקיטת צעדים בריאים כמו שטיפת ידיים"), ואנו יכולים לענות על שאלותיהם בצורה פשוטה וברורה ("הרבה אנשים חולים ברגע זה, ולכן עלינו להישאר בבית עד שהם ירגישו טוב יותר" או לאחר החזרה לבית הספר "קיימת עדיין סכנת הידבקות, ולכן אין להתחבק עם חברים אלא רק להצמיד מרפק למרפק").
להלן דוגמאות לאופן שבו מערכות תחושה ספציפיות עלולות להיות מושפעות משינויים באורח החיים הקשורים לקורונה. חשוב להדגיש כי ייתכן שחלק מהדוגמאות יתאימו לילדיכם האישיים או לתלמידיכם וחלקן לא יתאימו, זאת מאחר שהפרופיל הסנסורי של כל ילד הוא ייחודי. לכן חשוב שתבדקו מהיכרותכם את ילדיכם איזו מהדוגמאות מתאימות להם באופן ייחודי, כדי לעזור להם באמצעות אסטרטגיות שונות שיוצעו להקל על הוויסות של מערכות תחושה ספציפיות.
חוש הראייה
שינויים שילדים עם SMD עשויים להיחשף אליהם:
- תורים ארוכים לקניית מצרכים
- מדפים ריקים בחנויות
- "ריחוק חברתי" של מטר וחצי לפחות בעת אינטראקציה
- חלק מההורים חזרו לעבודה וחלקם נמצאים בבית
- שגרות בוקר שבועיות חדשות
- פריטי חירום ואוכל נוסף בבית
- שלטים על חלונות הראווה המודיעים על סגירת החנות
- שלטים המזכירים לאחרים לשמור על מרחק חברתי
- שלטים המראים שעות חדשות לעבודה בחנות
- מבנים המסירים ריהוט או פריטים אחרים כדי להפחית את הצורך בניקוי פריטים (כמו שטיחים)
- אנשים בציוד מגן (כלומר כפפות או מסכות)
אסטרטגיות שעשויות להיות לעזר בוויסות גירויי ראייה:
- יצירת לוח זמנים חזותי לשמירה על ציפיות הדדיות. שגרה יכולה לקדם נוחות וביטחון מכיוון שהציפיות מתקיימות.
- קיימו דיון מילולי בשינויים החזותיים הללו בשפה שהילדים מבינים.
- צרו יחד עם הילדים ספרים שבהם מסופר, בעזרת רישום, על אודות השינויים האלה כדי לקדם את ההבנה.
- צרו בבית או בכיתה חלל מרגיע חזותית (כלומר, קירות ריקים או קיר עם תמונות של הדמויות האהובות עליהם), שאליו יוכל הילד להתכנס בשעה שיחוש הצפה חזותית (אפשר להכין מקרטונים גדולים, כגון של מקררים ומכונות כביסה).
- הֱיוּ מודל חזותי ראוי עבור הילדים תוך הדגמת התנהגויות מבוססות הנחיות במקרה של שיעול או התעטשות (קירוב פנים למרפקים, שטיפת ידיים ביעילות).
חוש השמיעה
שינויים שילדים עם SMD עשויים להיחשף אליהם:
- ישמעו יותר דאגה בטון הדיבור שלנו.
- עלייה ברמת הרעש בבית, מכיוון שיותר אנשים בבית או עקב צפיפות בכיתה.
- אם ההורים עובדים מהבית, הם עשויים להתקשות להסתגל לציפייה לשקט סביב סביבת עבודה.
אסטרטגיות שעשויות להיות לעזר בוויסות גירויי שמיעה:
- השמעת מוזיקה מרגיעה
- לברר עם הילדים מה עשוי להרגיע אותם; האם הם נהנים ממוזיקה עם מילים או בלי מילים; לאילו מכשירים הם מעדיפים להאזין; מה עוצמת הקול והקצב של המוזיקה המתאימים להם או אולי מעדיפים ללא מוסיקת רקע בכלל.
- הציעו לילדים להאזין לטבע.
- השמיעו שירי ערש והקריאו לילדים סיפורים.
- מטרונום ברקע עשוי להיות לעזר לחלק מהילדים.
- שימו לב אילו קולות עלולים להגביר את קשיי הוויסות.
- צרו עבור הילד חלל שקט.
- קבעו מדי פעם 'זמן שקט'.
- הכינו את הילדים לזמן השקט שאתם זקוקים לו. לדוגמה, "אמא צריכה לדבר עם העבודה שלה בעוד כ-10 דקות. אנחנו צריכים לשמור על שקט, כדי שהיא תוכל לשמוע".
חוש המגע
שינויים שילדים עם SMD עשויים להיחשף אליהם:
- התרחקות חברתית היא נורמה חברתית חדשה לדרך שבה אנו מברכים אחרים לשלום (כמו מרפק למרפק במקום מגע או חיבוק). כמו המבוגרים, כך גם הילדים עשויים להיות נבוכים מהשינויים בנורמות החדשות הקשורות למגע חברתי.
- הימנעות מנגיעה בפניהם, ובמיוחד באף, בעיניים ובפה עשויה לקחת זמן מה להתרגל.
- בעקבות החיטוי בחומרי חיטוי שונים, יש כאלה שיפתחו אלרגיה או שעור ידיהם יהפוך ליבש מדי. עקב כך התחושה של מרקמי המשטחים, ידיות הדלתות, הצעצועים והרהיטים עשויה להשתנות.
- יהיו ילדים שיחושו כי משטחים ופריטים הפכו לרטובים בעקבות החיטוי או שיחושו את הגרגירים של חומרי הטיהור לאחר התייבשותם.
- דאגו להחליף פריטים מסוימים שנשחקו, כדי שתחושת המגע תישאר נעימה.
- תחושת המגע במרקמי בגדים או במצעים עשויה להשתנות בגלל תדירות הכביסה.
השינויים שפורטו לעיל באשר לתחושת המגע עלולים להשפיע על מצבם הרגשי של ילדים עם SMD. זה המקום להזכיר גם הערות והקנטות שעלולות להישלח לעברם במקרים שונים, לדוגמה אם שכחו שלא לגעת במישהו קרוב.
אסטרטגיות שעשויות להיות לעזר בוויסות גירויי מגע:
- חשוב ליידע את הילדים מראש, לפני פעולות הניקיון, כדי שיידעו למה לצפות.
- שלבו את הילדים בשגרת הניקיון בדרך משחקית, כל עוד זה בטוח.
- אפשרו לילד לחבוש מסיכות וכפפות העשויות ממרקמים המועדפים עליהם.
- השתמשו בפלקטים חזותיים או תמונות כדי להדגים התרחקות חברתית מתאימה (מרחק של 2 מטר) וכדי שישמשו תזכורת לכך.
- תרגלו עם הילדים בדרך משחקית את השמירה על היגיינת הידיים; דאגו שהילדים ישטפו ידיים לעיתים קרובות יותר.
- בררו עם הילד את טמפרטורת המים המועדפת עליו.
- התאימו את סוג הסבון לפי ההעדפות של הילד (מוצק, קצף, גרגרים).
- בררו עם הילד את עוצמת זרם המים הנעימה עבורו.
- הציעו לילד מגבות לניגוב הידיים והגוף העשויות ממרקמים הנעימים לו.
- חשוב לשים לב לגובה הכיור. במקרה של כיור נמוך מדי, אפשרו לילד לעמוד על דרגש בשמירה על יציבתו. כך אפשר יהיה להאריך את הסבלנות של הילד ולהעלות את סף התסכול שלו במהלך פעילות זו.
- הדגימו לילדים את משימת שטיפת הידיים שלב אחר שלב. אפשר לתלות מעל הכיור פלקט שממחיש את השלבים.
בטוחני שאם עיינתם במאמר זה עד לשורות אלה, ילדים בכלל חשובים לכם, ובפרט ילדים עם קשיים בוויסות חושי.
למעוניינים לרכוש ידע מעמיק וכלים ייחודיים לאבחון ולטיפול בילדים עם קשיים בוויסות חושי, אתם מוזמנים להצטרף לקורס ל"הכשרת מאבחנים ומטפלים בתפקודי למידה, ויסות חושי ומוטוריקה". הקורס מתקיים בשיתוף עם המכללה האקדמית בווינגייט המעניקה את תעודת הגמר.
*הקורס הקרוב יתחיל ב-19 ביוני 2020 ויתקיים בימי שישי מהשעה 08:15 ועד 12:15. הקורס מוכר ליוצאים לשבתון ולאופק חדש במסלול אישי.
לפרטים – מוזמנים ליצור איתי קשר בהודעת ווטסאפ בטל' 050-5382160, במייל orlyazdi@gmail.com או בפייסבוק 'האקדמיה לפסיכומוטוריקה' – הדף שבו תוכלו גם לצפות בשידורי לייב שלי מדי יום ראשון בשעה 21:00. https://www.facebook.com/orlycourse/