דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

השפעת שגרת הקורונה על ילדים עם הפרעה בוויסות חושי: הצעות להתאמות

ד"ר אורלי יזדי-עוגב

הכשרת מאבחנים ומטפלים בתפקודי למידה, ויסות חושי ומוטוריקה

הנגיף COVID 19, נגיף חדש ממשפחת הקורונה Coronavirus, התגלה בדצמבר 2019, ומאז חולל מגפה עולמית. לאחר שהוכרז על מצב חירום לאומי בישראל, כמו גם במדינות שונות בעולם, פורסמו ההנחיות "לא לצאת מהבית", והן הובילו לסגירת בתי ספר וחנויות, הפסקת פעילויות ספורט ועוד.

ידוע כי התפקוד היום-יומי שלנו מבוסס על קליטת מידע ממספר מערכות תחושה: ראייה, שמיעה, טעם, ריח, מגע ופרופריאוספציה-וסטיבולרית. שינויים באורח החיים הקשורים לקורונה עלולים להשפיע על חושים אלה ולהוביל להגברת קשיי התפקוד והוויסות בקרב ילדים המאובחנים עם הפרעת ויסות חושי(Sensory Modulation Disorder – SMD) . התגברות קשיי הוויסות עלולה להתאפיין בעלייה בהיסח הדעת, ברמת החרדות ובתדירותן, בעייפות יתר ובעלייה בכמות המשברים וההתנהגויות התוקפניות. 

מטרת מאמר זה היא לפתח את המודעות לקשייהם של ילדים עם SMD בהתמודדות עם שגרת הקורונה, וכך להביא לשיפור באיכות חייהם של ילדים אלה. במאמר זה יפורטו כמה תובנות בדבר האופן שבו מגפת הקורונה עלולה להשפיע על מערכות הראייה, השמיעה והמגע של ילדים עם הפרעתSMD , ויוצעו אסטרטגיות שרצוי ליישם כדי להקל על תפקודם של ילדים אלה. במאמר המשך למאמר זה, שיתפרסם בניוזלטר הבא, תוצג סקירה על האופן שבו מגפת הקורונה עלולה להשפיע על יתר מערכות התחושה החשובות לתפקוד שלנו.

באופן כללי אנו יכולים להפחית את הקושי בתפקוד דרך הקשבה לדאגות של הילדים וקיום דיונים מותאמי גיל בדבר השינויים האלה. אנו יכולים לספק אימות ("זה יכול להיות מפחיד לראות אנשים בכפפות ובמסכות בפעם הראשונה"); להישאר נוכחים ולספק נחמה בעזרת קביעת עובדות ("אנשים רבים עובדים קשה ועושים כמיטב יכולתם כדי למנוע מאנשים לחלות" או "אנו יכולים להימנע ממחלה על ידי נקיטת צעדים בריאים כמו שטיפת ידיים"), ואנו יכולים לענות על שאלותיהם בצורה פשוטה וברורה ("הרבה אנשים חולים ברגע זה, ולכן עלינו להישאר בבית עד שהם ירגישו טוב יותר" או לאחר החזרה לבית הספר "קיימת עדיין סכנת הידבקות, ולכן אין להתחבק עם חברים אלא רק להצמיד מרפק למרפק").

להלן דוגמאות לאופן שבו מערכות תחושה ספציפיות עלולות להיות מושפעות משינויים באורח החיים הקשורים לקורונה. חשוב להדגיש כי ייתכן שחלק מהדוגמאות יתאימו לילדיכם האישיים או לתלמידיכם וחלקן לא יתאימו, זאת מאחר שהפרופיל הסנסורי של כל ילד הוא ייחודי. לכן חשוב שתבדקו מהיכרותכם את ילדיכם איזו מהדוגמאות מתאימות להם באופן ייחודי, כדי לעזור להם באמצעות אסטרטגיות שונות שיוצעו להקל על הוויסות של מערכות תחושה ספציפיות.

חוש הראייה

שינויים שילדים עם SMD עשויים להיחשף אליהם:

 

אסטרטגיות שעשויות להיות לעזר בוויסות גירויי ראייה:

חוש השמיעה

שינויים שילדים עם SMD עשויים להיחשף אליהם:

אסטרטגיות שעשויות להיות לעזר בוויסות גירויי שמיעה:

חוש המגע

שינויים שילדים עם SMD עשויים להיחשף אליהם:

השינויים שפורטו לעיל באשר לתחושת המגע עלולים להשפיע על מצבם הרגשי של ילדים עם SMD. זה המקום להזכיר גם הערות והקנטות שעלולות להישלח לעברם במקרים שונים, לדוגמה אם שכחו שלא לגעת במישהו קרוב.

אסטרטגיות שעשויות להיות לעזר בוויסות גירויי מגע:

בטוחני שאם עיינתם במאמר זה עד לשורות אלה, ילדים בכלל חשובים לכם, ובפרט ילדים עם קשיים בוויסות חושי.

למעוניינים לרכוש ידע מעמיק וכלים ייחודיים לאבחון ולטיפול בילדים עם קשיים בוויסות חושי, אתם מוזמנים להצטרף לקורס ל"הכשרת מאבחנים ומטפלים בתפקודי למידה, ויסות חושי ומוטוריקה". הקורס מתקיים בשיתוף עם המכללה האקדמית בווינגייט המעניקה את תעודת הגמר.

*הקורס הקרוב יתחיל ב-19 ביוני 2020 ויתקיים בימי שישי מהשעה 08:15 ועד 12:15. הקורס מוכר ליוצאים לשבתון ולאופק חדש במסלול אישי. 

מעבר לקורס הכשרת מאבחנים ומטפלים בתפקודי למידה ויסות חושי ומוטוריקה

לפרטים – מוזמנים ליצור איתי קשר בהודעת ווטסאפ בטל' 050-5382160, במייל orlyazdi@gmail.com  או בפייסבוק 'האקדמיה לפסיכומוטוריקה' – הדף שבו תוכלו גם לצפות בשידורי לייב שלי מדי יום ראשון בשעה 21:00. https://www.facebook.com/orlycourse/ 

מאמרים רלוונטים נוספים

דיאטה לניקוי רעלים

05/09/2012

קרא עוד

אל הכדורעף התחרותי מעל גשר הכדורשת

18/04/2013

קרא עוד

LI-CBT

26/03/2019

קרא עוד

לימודי נטורופתיה (רפואה טבעית)

23/09/2012

קרא עוד

חינוך גופני- מה התואר כולל?

28/08/2013

קרא עוד

מיהו מדריך מקצועי

23/12/2015

קרא עוד