דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

שופכת אור על העור - ד"ר גילית שטיינר Ph.D.

אנו נמצאים בתחילת התקופה שבה החשיפה לשמש רבה.

מצד אחד, אין ספק כי השמש היא איום רציני על בריאותו של העור. כמו כן, בריאות העור תלויה בעיקר בתזונה נכונה, אך גם בזיהום הסביבתי ובגיל הכרונולוגי שלנו. עור חסר חיים וברק או מקומט אינו מצביע דווקא על חוסר טיפוח חיצוני שלו אלא ובעיקר על חוסר טיפוח פנימי. מראה העור משקף לא רק את גילו, אלא גם את בריאות הגוף ואורח החיים של האדם.

הקרינה האולטרה-סגולית של השמש יוצרת רדיקלים חופשיים, שהן מולקולות בלתי יציבות, הפוגעות בשכבות הפנימיות של העור.

הרדיקלים החופשיים תוקפים את הקולגן והאלסטין (החלבונים העיקריים השומרים על גמישות העור) ומחמצנים אותם. בתהליך זה נוצרים חיבורים צולבים בין חומצות השומן והחלבונים בעור, דבר הגורם לפגיעה בגמישותו ובחיוניותו של העור. העור הופך למחוספס ונוקשה, יתקשה לחדש את התאים שבו, ולכן יתקמט מהר יותר.

מצד שני, בעקבות חשיפה לשמש נוצר באמצעות תאי העור ויטמין D. ויטמין זה נחוץ לוויסות רמות הסידן והזרחן בגוף, ההכרחיים לשמירה על בריאות העצמות והשיניים ועל תפקוד מערכת העצבים. בזמן האחרון מתחזקות הראיות לכך שלוויטמין D גם תפקיד חשוב בשמירה על תפקוד תקין ובריא של מערכת החיסון ומניעת זיהומים בדרכי הנשימה. בסקירה שפורסמה באפריל 2020 מצביעים המחברים על מנגנון הפעולה של הוויטמין הכולל הקטנת קצב השכפול של וירוסים (שפעת, SARS) והקטנת סערת הציטוקינים שקשורה למחלת ריאות.

Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa HP. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 2020 Apr 2; 12(4)

כמה קבוצות אנשים באוכלוסייה עלולות לסבול מחסר של הוויטמין: חולים עם בעיות בספיגת הוויטמין או בייצורו, תינוקות יונקים (לכן ממליצים על תוסף של ויטמין D בינקות), אוכלוסיות שלא נחשפות לשמש בעקבות מגבלה רפואית וקשישים שמרבים להישאר בבית. כמו כן, אוכלוסייה שמקפידה על לבוש ארוך, ואנשים שעובדים במשך כל שעות היום במשרד או בבית, ועלולים להיקלע למחסור.

הדרך הטובה ביותר להעלאת רמת ויטמין D בגוף היא בחשיפה לשמש, אך בגלל החשש מהסיכון לסרטן עור אין זו הדרך המומלצת בשגרה. בתקופה זו שאנו יוצאים מחורף ארוך ובתקופת הסגר בבתים, מומלץ לחשוף חלקי גוף, כמו גפיים, לשמש למשך כ-20 דקות ליום להשגת ייצור מהיר של ויטמין D או לחילופין ליטול תוסף תזונה.

לסיכום, לשמירה על בריאות העור חשוב: ה ז נ ה   ו נ י ק ו י.

התזונה החשובה לבריאות העור צריכה להכיל:

* מים – 8–10 כוסות ביום.

* חומצות שומן חיוניות (אומגה 3) – שמן דגים שנמצא בעיקר בדגים מהים 

    הצפוני (מקרל, קוד, סלומון).

* סיבים תזונתיים וחיידקים פרוביוטיים – העוזרים למערכת העיכול בניקוי 

   הפסולת. להרבות בפירות וירקות ולהמעיט בפחמימות פשוטות.

* נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים) – ויטמינים, מינרלים ותוספי תזונה העוזרים למניעת פעילותם של הרדיקלים החופשיים. בין האנטי-אוקסידנטים הטובים נמצאים הפיקנוגינול, סלניום, ויטמין C, ויטמין E ועוד.

וכמו כן:

* הימנעות מעישון – היוצר רדיקלים חופשיים.

* לחבוש כובע רחב שוליים.

* להרכיב משקפי שמש.

* להימנע מחשיפה מוגברת לשמש.

ושיהיה לכולנו קיץ מהנה!!

על זאת ועוד ניתן ללמוד במגמת הנטורופתיה ב-Medi Win – ביה"ס לרפואה משלימה במכללה האקדמית בוינגייט.

מאמרים רלוונטים נוספים

איך לבחור מורה דרך מתאים

19/11/2012

קרא עוד

"חובת ההוכחה" - הסבר ודרכי התמודדות

23/04/2013

קרא עוד

להוריד במידה של המכנס מבלי להוריד במשקל

02/02/2015

קרא עוד

ספורט למיוחדים במינם

19/11/2014

קרא עוד

המקום בו הסבל איננו קיים

03/02/2015

קרא עוד

לימודי ספורט - היום יותר מתמיד

17/03/2014

קרא עוד