| | 29/07/2021
ספטמבר 2019
מאת ניר רן
את מה בעצם אנחנו מאבטחים? האם קיים הבדל בין מתקן מאובטח שיש בו קהל רב לבין מתקן שמתקיים בו אירוע המכיל קהל באותו סדר גודל?
כשמדובר בקניון, תחנת רכבת, תחנת כוח, אוניברסיטה, שדה תעופה, אתר תיירות או כל מתקן אחר, גם כאשר הם הומים מקהל אלפים, בהגדרה אנחנו מאבטחים את המתקן. ואולם, כאשר מדובר במשחק ספורט, אירוע ציבורי או מופע המוני המתקיים באצטדיון, באמפיתיאטרון או באתר (לרבות "תחת כיפת שמים") משתנה הכותרת ל"אבטחת אירועים", ולא זו בלבד אלא שלצורך ניהול האבטחה מחייבת ההגדרה אף הכשרה מיוחדת.
אמנם, בהיבט המקצועי - אבטחתי רב הדומה על השונה ולכאורה אנחנו מאבטחים את האולם או את האיצטדיון כמתקן, ש"במקרה" מתקיים בו אירוע. ואולם, בהגדרת המטרות וברמה האופרטיבית, לצד ההתמודדות עם איומי טרור ופשיעה, הופך אלמנט הסדר הציבורי להיות קרדינלי ומכאן עיקר ההבחנה.
אבטחת אירועים נבדלת מאבטחת מתקנים בהתייחסות לשלושה גורמי השפעה עיקריים שהם: התנהגות קהל, בטיחות וניהול.
קהל, וגם קהל המונים, השוהה במתקנים השונים באופן שגרתי, מתנהג כאוסף של פרטים אשר כל אחד מהם הוא אינדיבידואל הפועל על פי מטרות, לוחות זמנים ורציונל משל עצמו. לעומת זאת, קהל המתכנס לשם השתתפות באירוע, גם אם קיימים בקרבו ניגודי אינטרסים, הוא מתכנס, מצטופף, משתתף ומתפזר בסדר מתואם ולמעשה הוא פועל כקולקטיב. משמעות הדבר היא שהתנהגות המון באירוע, עשויה להיות מנוגדת לרציונאליות ברמת הפרט אך היא בהחלט יכולה להיות רציונאלית ברמת הקבוצה[1] יש לכך משמעות קריטית הן בהתייחס לסדר הציבורי והן בהתייחס לתגובה העדרית, בדגש על מצבי קיצון.
זאת ועוד, אירועים מסוגים שונים מייצרים חוויה רגשית עמוקה בקרב קהלים. אירועי ספורט במיוחד מתאפיינים באווירת תחרותיות עזה ולעיתים הם משלבים מאבק יצרי ותחושות מעורבות של אחווה ויריבות. עולה איפה שבצד היותם של אירועים סוג של בילוי חברתי אולטימטיבי, יש בהם גם פוטנציאל של התלהטות יצרים, אלימות והפרות סדר, עד כדי שיבוש מהותי של האירוע וסיכון שלומם של אנשים.
הגם שתגובה עדרית עשויה להתרחש גם בקרב המון, אקראי או קבוע, השוהה במתקנים באופן שגרתי, ההשלכה העיקרית של הדברים היא שבאירוע המוני התגובה העדרית תהיה ספונטנית וקיצונית יותר והאימפקט שלה יהיה בסדר גודל דרמתי יותר בהתאמה.
ניסיון העבר מלמד שבעוד שאבטחה במובנה הקלאסי מכוונת להתמודדות עם יריבים המאיימים על שלומם של בני אדם ונכסים, כשהמדובר באירועים, לצד ההתמודדות הזו, הסדר הציבורי הוא יעד מרכזי ואובדן השליטה הוא איום בפני עצמו. יציאת קהל משליטה עד כדי סיכון חיים אינה בהכרח תוצאה של התלהטות יצרים או התפרעות, היא יכולה להתרחש גם כתגובת שרשרת בנסיבות שונות. כך אירע לדוגמא בשנת 1988 כאשר סופת ברד אלימה פרצה תוך כדי המשחק באצטדיון הלאומי של נפאל בקטמנדו. 70 אוהדים נרמסו למוות ועוד רבים נפצעו כאשר צופים מיהרו לעבר היציאות כדי להימלט, אך שערי האצטדיון היו נעולים. בין שהאירוע יתרחש כתוצאה מסיבות חיצוניות, מאלימות, מפיגוע או מכשל בטיחותי, התנהגות קהל המונים שתצא משליטה תעצים בסדרי גודל את תוצאותיו עד כדי אסון רב נפגעים.
לא פחות מ- 1,175 בני אדם נהרגו ולמעלה מאלפיים נפצעו בכשמונה עשר אסונות בולטים שהתרחשו באירועי ספורט (משנת 1964), רובם ככולם כתוצאה מהתפרעות, התפרצות והימחצות קהל. ולא פחות מ- 3,418 בני אדם נהרגו, ואלפים נפצעו באירועים המוניים אחרים (ראה מסגרות). המניין אינו כולל אירועים רבים בהם מספר הנפגעים היה קטן (יחסית) והם אינם מפורטים בסטטיסטיקה (ראה מסגרת).
ניהול קהלים הוא תחום מקצועי מתפתח ומלווה במחקר אקדמי רחב יריעה, אשר מיועד על מנת להשיג שליטה וניהול אפקטיביים של סדר ציבורי והוא מתייחס להיבטי האבטחה, הבטיחות והניהול כאחד.
בשגרת קיומם של מתקנים, באשר הם, תחומי האבטחה והבטיחות פועלים זה לצד זה ב"יחסי שכנות טובים" תוך מודעות הדדית (בעיקר מודעות של מנהלי האבטחה להיבטי הבטיחות) אך לא מעבר לכך. אך כשהמדובר בניהול אירועים המוניים קיימת הדדיות מוחלטת ורמת התיאום הביטחוני בטיחותי מתהדקת עד שבמהלך האירוע עצמו היא מגיעה לכדי שילוב אופרטיבי ממש.
גם בתחום הניהול הכולל של הפעילות קיימת הבחנה בין מתקנים וארגונים לבין אירועים המוניים. בארגונים ומתקנים הנהלת המתקן או הארגון אחראית אמנם מבחינה כוללת גם לתחום האבטחה, היא ממנה את מנהל האבטחה, מאצילה לו סמכויות ומפקחת עליו, אך היא איננה מעורבת ישירות בפעילות האבטחה השגרתית "על רצפת הייצור", וכך אף בהתייחס לבטיחות. באבטחת אירועים לעומת זאת, מנהל האירוע, מעבר לאחריותו הכוללת, הוא גם המפקד האחראי באופן ישיר להיבטים האופרטיביים של האבטחה והבטיחות.
אירוע המוני מתאפיין בריתמוס קצר מועד ובה בעת דינאמי. שעות ספורות בלבד יחלפו מההתכנסות לפיזור. ואולם ניהול האירוע ואבטחתו מחייבים תכנון מוקדם ממושך וקפדני.
האינטגרציה של תחומי הפעילות ניתנת להשגה כאשר שלושה בעלי מקצוע חוברים יחדיו או כאשר מנהל האירוע מוסמך גם כמנהל אבטחה וגם כמנהל הבטיחות (קורס מנהלי אירועים מכשיר ומסמיך את בוגריו בשלושת התחומים).
המקצוענות בניהול, אבטחה ובטיחות, ובעיקר התיאום ביניהם, הם המתכון להצלחת האירוע. אתגרי ניהול קהל וסדר ציבורי המוטלים על מנהל האבטחה, אינם מקלים כהוא זה מחומרת איומי טרור ועבריינות וההתמודדות עמהם. נהפוך הוא. ריכוז קהל המונים המסתופף בשערי הכניסה, בהיקף המתקן ובתוכו מעצים את האיומים בכך שהוא פותח בפני היריב הזדמנויות ומרחיב בפניו את קשת הד"פאות.
התכנסויות המוניות הן צורך חברתי משחר ימי ההיסטוריה. אבטחת אירועים היא חיונית הן על מנת להתמודד עם איומים של טרור ואלימות, והן על מנת להבטיח סדר ציבורי שיאפשר מיצוי של הנאה והתלהבות מחד וימנע אובדן של קהל משליטה מאידך.
ניהול ואבטחת אירועים המבוצע במיומנות, יהיה מותאם למאפיינים של האתרים והאירועים, הוא יבטיח ניצול יעיל של משאבים ותקציבים וישתלב באופן אופטימאלי בהתנהלות של האירוע, הארגון והמתקן. מעל לכל הוא יאפשר למציגים, לשחקנים ולקהל התכנסות המונית אפקטיבית ומהנה שהיא חשובה כל כך לקיומה התקין של חברת בני אדם.
נספח 1
ציר הזמן של האסונות הבולטים באירועי ספורט (רובם ככולם במשחקי כדורגל):
נספח 2:
אסונות בולטים באירועים המוניים שאינם משחקי ספורט
2 יולי 1990, מכה, סעודיה – 1,426 אנשים נחנקו או נרמסו למוות, ומספר לא ידוע של אנשים נפצעו במהלך תהלוכת העליה לרגל החאג' שנערכה בחום מעיק שהגיע ליותר מ- 44 מעלות. האירוע התרחש כאשר קהל שנכנס לתוך מנהרה ממוזגת נעצר באמצעה בעוד המונים שעמדו בכניסה נדחקו אל תוך המנהרה כדי ליהנות מהמיזוג.
במהלך 16 השנים שלאחר אסון 1990 אירעו במכה עוד שבעה אסונות במהלך תהלוכת החאג' בהם נרמסו למוות מאות אנשים תחת רגלי הקהל. באירוע שהתרחש ב- 12 ינואר 2006 נהרגו 346 אנשים ורבים נפצעו במנוסת בהלה לאחר שאבנים הושלכו לעבר עולי רגל. לפחות 717 בני אדם נהרגו במהומה המונית שהתרחשה במהלך תהלוכה בעמק מינא שממזרח לעיר מכה.
יוני 2,000, רוסקילדה, דנמרק – 9 הרוגים ומספר פצועים כתוצאה מהימחצות קהל עקב גל המון של אנשים גלש מפאתי האולם למרכזו ופניקה שנוצרה עקב כך.
מרץ 2010, מקדש אוטר פרדש, הודו – 63 בני אדם נהרגו ורבים נפצעו במנוסת בהלה במהלך אירוע דתי.
יולי 2010, דוייסבורג גרמניה - 21 אנשים נמחצו למוות ועוד 510 נפצעו במהלך פסטיבל מוזיקה כתוצאה מהיווצרות צוואר בקבוק והידחסות המונית במעבר תת קרקעי המוביל אל מחוץ לאולם.
נובמבר 2010, פנום פן, קמבודיה – 347 הרוגים ופצועים רבים כתוצאה מפניקה המונית שהתעוררה עקב גשר מתנדנד באירוע המוני.
נספח 3
אסון פסטיבל ערד.
1995, 18 ביולי, ערד, ישראל – שלושה הרוגים וכמאה פצועים בסמוך לשערי הכניסה למתחם ההופעות.
האירוע התרחש במהלך הופעה של להקת הרוק הישראלית "טיפקס", כ"מופע חימום" לקראת הופעת להקת "משינה".
עודף קהל שנגרם כתוצאה ממכירת יתר של כרטיסים (במקום 18,000 שאושרו, נמכרו בפועל כ- 23,000), והגעת בני נוער רבים ללא כרטיסים מתוך כוונה לשמוע את הלהקה מבחוץ לאתר, או בציפייה לרכוש כרטיסים בקופות האתר.
זמן רב לפני ההופעה כבר המתינו אלפי בני נוער ליד שער הכניסה למתחם. בהוראת המארגנים לא נפתחו שערים נוספים ונוצר דוחק רב בכניסה. כתוצאה מלחץ הקהל התמוטט השער וקרס על הצעירים שעמדו על ידו. קריסת השער הביאה למותם של שני צעירים. צעירה נוספת נפצעה אנושות ומתה בבית החולים כעבור מספר ימים.
שתי ועדות חקירה שמונו על ידי המשרד לביטחון הפנים ועל ידי המשרד למדע והאומנויות הגישו את מסקנותיהן, כ"א בנפרד ולפיהן האסון נגרם כתוצאה משורה של כשלים בתכנון ובניהול האירוע.
צוות בין-משרדי בהשתתפות המשרד לבט”פ, המשטרה ומשרדי הפנים, הבריאות, התיירות, המשפטים והחינוך הניח את מסקנותיו והמלצותיו על שולחן הממשלה, ועיקרן: יצירת הסדר חקיקתי מפורט - הוספת פרק לחוק רישוי עסקים שייוחד לרישוי אירועים המוניים והתקנת תקנות מפורטות לעניין ארגון האירוע, ניהולו, פיקוח בקרה ושליטה, וחלוקת האחריות בעת משבר.
בתאריך 29 ספטמבר 2001, הרשיע בית משפט השלום באשדוד שלושה קציני משטרה ואנשים נוספים ממארגני האירוע בגרימת מוות ברשלנות.
[1] קצרה היריעה מלהציג כאן מחקרים בנושא, אך ליתר דיוק יצוין שמחקרים עדכניים בתחום הפסיכולוגיה החברתית מלמדים שפרטים בהמון אינם מאבדים את הרציונאליות ואת המודעות העצמית אלא הם מגדירים את עצמם בהתאם לפרטים האחרים שנמצאים בקרבתם באותו הזמן.
למידע נוסף על קורס מנהלי אבטחה במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט) לחצו כאן
14/02/2019
14/02/2019
23/02/2019
14/02/2019
14/02/2019
14/02/2019