מדוע ילדים עם קשיים מוטוריים אינם אוהבים את שיעורי החינוך הגופני?
ד"ר אורלי יזדי-עוגב
"תגיד לי בבקשה מה אתה הכי אוהב לעשות בגן? איזה שיעור אתה הכי אוהב ללמוד בבית הספר? .. אלה הן 'ה - שאלות' שהייתי נוהגת לשאול ילדים בטרם יישום אבחון פסיכומוטורי. בתשובות של הילדים יש המון מידע שיכול להיות לנו לעזר בהבנה של החוזקות והקשיים של הילדים. כמובן, שבהמשך צריך לברר "מדוע אתה אוהב/לא אוהב". המידע מהדיווח של הילדים אמור להיות מוצלב עם המידע שנאסף מהגננת/המורה והורי הילד. זוהי גישה אקולוגית לפיה אני מלמדת בקורס מאבחנים ומטפלים בתפקודי למידה ויסות חושי ומוטוריקה.
כשמדובר בילדים עם קשיים מוטוריים, הבאים לידי ביטוי במגוון בעיות כמו בשיווי משקל, בתיאום תנועתי, בתזמון, בהתארגנות במרחב ועוד, במקרים רבים הם ישיבו "אני לא אוהב את שיעורי החינוך הגופני כי אני לא נהנה בשיעורים אלה". יש מי שהשיב "עבורי שיעורי החינוך הגופני הם סיוט". תשובות אלה הן בהתאמה לממצאי מחקרים שהוכיחו כי הנאה מפעילות גופנית מנבאת השתתפות בשיעורי החינוך הגופני.
מה הסיבות לכך שילדים עם קשיים מוטוריים (DCD) אינם נהנים משיעורי החינוך הגופני ו/או פעילות גופנית
- כישלונות בביצוע מיומנויות מוטוריות.
- תחושת מסוגלות נמוכה.
- אי הצלחה במיוחד במשחקי .
- אינם נבחרים על ידי חבריהם למשחקים בעלי אופי תנועתי.
- חווים לעג ו 'צרחות' במקרה ומפספסים את הכדור-.
- מואשמים - 'בגללכם הפסדנו'.
- ירידה במוטיבציה.
- חרדה מכישלון בפעילות מוחצנת שמציגה את החוסר יכולת שלהם.
לעיתים, התנהגותם כ 'ליצני החצר' וקבלת הערות על התנהגותם ה- 'לא ראויה'.
הערכה של הישגיהם ביחס למצופה מבני הגיל ולא לפי
התקדמותם למרות השתדלות ו 'מאמצי על'.
חשוב לי לציין:
ישנם מקרים שילדים צעירים עם קשיים מוטוריים יאהבו את שיעורי החינוך הגופני – בעיקר בעקבות גישה מכילה של המורים/המורות לחינוך גופני והיישום של התאמות שהביאו להצלחות.
ניתן לקדם כל ילד (כל אדם) באשר הוא בביצוע מיומנויות מוטוריות. קצב ההתקדמות שונה מילד לילד והוא מושפע ממגוון גורמים (אישיים, משפחתיים, מקצועיים, גישת טיפול ועוד). אולם, חשוב להתחיל בהתערבות כמה שיותר מוקדם כדי שבעיית הליבה שהיא מוטורית, לא תביא להתפתחותן של השלכות פסיכו-חברתיות שליליות.
וזכרו הזמן לא יעשה את שלו לאלה שלא נעשה עבורם.
אם גם אתם מעוניינים לרכוש מקצוע מאתגר שיש בו שליחות, הצטרפו לקורס הבא להכשרת מאבחנים ומטפלים בתפקודי למידה ויסות חושי ומוטוריקה שמתקיים ב- זום - בשיתוף עם המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט). פתיחה: 14/3/22. לפרטים נוספים שלחו לי הודעת ווטסאפ 050-5382160.