חיפוש סגור

| | 12/09/2024

צוק העיתים

הנדון: צוק העיתים

מאת ניר רן

מצוקת כוח האדם במשק מחריפה. שוק העבודה רותח עם למעלה ממאה וחמישים אלף משרות פנויות. עובדים מדלגים ממשרה למשרה. ארגונים, גם מהוותיקים והיציבים שבהם, מתקשים לספק את שירותיהם. המציאות הזו לא פוסחת על סקטור האבטחה – להיפך, היא מכה בו ביתר שאת. זה לא הולך להשתנות בטווח הזמן הנראה לעין.

שנים אנו קוראים לשינוי תפיסה. ייתכן שזו ההזדמנות.

נתגבר על הפיתוי לנתח את התופעה. אנחנו מתעניינים בתוצאה. מבחינה כלכלית זהו מפנה חברתי  שמעמיק משבר שהוא חמור ממילא. עוד שינוי גלובאלי, שלא נחזה מראש. בכל אופן, כנראה לא עניין קצר מועד, ייתכן ואף סביר שכוחות השוק ינצחו בסופו של דבר ויותר צעירים ימצאו בכל זאת את החיבור בין איכות חיים ליציבות תעסוקתית או אפילו קריירה. זהו נושא אקטואלי שכתבי עת, וגם הסקטור האקדמי, מרבים לעסוק בו. 

כך או כך, האירוע מעמיד את תחום האבטחה על פרשת דרכים. בניהול סיכונים עסקינן וכבר מסתמנים כיווני חשיבה, רובם על הציר שמשלב תנאי עבודה ושכר מפתים יותר מחד והגדרה מחודשת של איזונים בין הגורם האנושי – לטכנולוגי מאידך. זו אינה טעות, חלק מהותי מהפתרון נמצא בדיוק שם. תנאי העבודה והשכר של עובדי האבטחה ברוב המגזר העסקי והציבורי הם בין מחפירים לכאלו שאינם מאפשרים לפנות אל מאתרי כ"א איכותי. כך שהם ממילא מחייבים תיקון. ומנגד התחום הטכנולוגי התפתח בצעדי ענק בעשור וחצי האחרונים, הן מבחינת המגוון של סל המוצרים והן מבחינת העלויות קיימות הזדמנויות וראוי לנצלן.

דע עקא, עצם החיבור בין טכנולוגיה, יצירתית ככל שתהיה, והגורם האנושי לא מבטיחים אבטחה איכותית. לעיתים הם אף מכשילים זא"ז או שתו"ל לקוי מכשיל את שניהם. בשורה של אירועים אמצעי טכנולוגי פעל כשורה אך הגורם האנושי כשל או להיפך. (כגון "גדר חכמה" או אנליטיקה שגילתה וסייר או מוקדן ש"כיבו" את ההתראה, הראשון בגלל שרץ לכיוון הלא נכון, השני מפני שהחליט שמדובר בהתראת שווא).

טכנולוגיה וכוח אדם, כמו שמן ומים, לא אמורים להתערבב אך יכולים - וחייבים להשתלב (ע"ע אמולסיה). בתחומים מסוימים, אין תחליף למכונה אך המכונה לא תייתר את הגורם האנושי. הרבה מאוד טכנולוגיה כפיצוי על מחסור בכוח אדם – גם זה לא הכיוון. נדרש שינוי עמוק יותר. אבטחה חכמה.

בהתייחס לאבטחה הפיזית במתקנים בישראל, במקרים לא מעטים "אבטחה חכמה" היא לא המצב כיום.

ביותר מדי מתקנים מסתכמת האבטחה בנוכחות איש או אנשי אבטחה בחזית או בפתח מתקן או ארגון. לעיתים מוצב ליד המאבטח שער מגלה מתכות. לפעמים הוא פותח תאי מטען או "מציץ" לתוך חפצי כבודה. רמת ההכשרה של המאבטחים נמוכה, רובה בתחום הלחימה והסמכויות, מעט מזעיר במקצוע האבטחה. נעשו פה ושם ניסיונות לשדרג את רמת הכניסה המבוקרת ואיתור חשודים, בחלקם קיבלו המאבטחים רשימה של סימנים מחשידים בתוספת תדריך קצר במעין מעבר ל"שיטת הפרופיל" (זיהוי דפוס התנהגות). כמובן שזה לא תופס. פרופילאות היא מקצוע שיש ללמד על בוריו ו"הסימנים המחשידים" הם לא יותר מאחד מכלי העבודה ביישומו, כמו איזמל ביד המנתח. שמענו טענות שלעצם נוכחות מאבטח שני תוצרים חיוביים – הרתעה כלפי יריב ותחושת ביטחון בקרב הציבור. ולא היא. הניסיון מלמד שנוכחות איש אבטחה לא באמת מייצרת הרתעה ותפיסתית תחושת ביטחון היא לא מטרה כי אם תוצר לוואי – וגם זאת רק בתנאי שיש לה על מה להסתמך.

אנחנו שואפים להתייחס אל האבטחה כאל "מלחמה אסימטרית"[1] שבה נהנה הצד האחד מיתרון איכות מהותי שמוקנה לו בזכות הגורם האנושי והעליונות הטכנולוגית. ולשם עלינו לכוון.

אבטחה חכמה משמעותה תפיסתה כמקצוע לכל דבר ועניין ובגדול היא מורכבת משלושה גורמים: תכנון מבצעי מדויק, כוח אדם איכותי, טכנולוגיה מותאמת וכמובן השילוב ביניהם.

הישענות על מתודולוגיות מקצועיות מוכחות וביצועו בידי מקצוענים, הם המרשם לתכנון מערך אבטחה יעיל שיש בו איזון בין למענה אפקטיבי אל מול האיומים לשימור אווירה ארגונית מסבירה פנים. ואולם, בראש וראשונה תלויה הצלחת המהלך בהסמכתה על תהליך מתודולוגי מקצועי ואפקטיבי, לא "סקר סיכונים" ביטוי אנכרוניסטי שאין לו מתודולוגיה מוסכמת ולא "גזור-הדבק" של תוכניות אבטחה, אלא ניתוח סיכונים שהוא התהליך בו מזהים קיום של גורמי סיכון, קובעים את מאפייניהם, מעריכים את רמת הסיכונים, קובעים את רמת קבילותם בהתאם לבקרות הקיימות וממליצים על האמצעים ועל התהליכים להפחתתם או לנטרולם. התוצרים הם תיעדוף סיכונים, קונספט ותוכנית אבטחה.

על מנת לפנות אל כוח אדם איכותי צריכים לקרות שלושה דברים, האחד צמצום משמעותי של כוח האדם במשמרת וביחס ישר שיפור תנאי עבודה ושכר, השני יצירת עניין בעבודה והשלישי אימון מתמשך – On the job training. זה יקרה אם נגרום למאבטח להרים את הראש, להפסיק להתייחס לתיקים ותאי מטען ולהתחיל להתייחס לאנשים. זה אומר לצפות למרחוק, לקיים קשר עין עם הסביבה, להתייחס להתרחשויות, לאתר חשודים ולהגיב כלפיהם תוך הקטנת החיכוך עם כלל המבקרים וקהל, זה ישנה את כל תפיסת עולמו. אישית ומקצועית ערכו יעלה. וגם רמת האבטחה תעלה לאין ערוך. קודם כל כי ככה עושים אבטחה ושנית בגלל שעובדים שמחים הם גם ערניים ובעלי מוטיבציה. השתלמויות מקצועיות, תטל"מים ודיונים שייזום המנב"ט ישפרו עוד יותר את הרמה המקצועית ואת גאוות היחידה.

התחום הטכנולוגי מתחדש כל העת ומציע מגוון הזדמנויות. עם זאת לפעמים דווקא הזמינות, וגם שיווק מתוחכם ואגרסיבי של פיתוחים חדשים וישנים עשויים להוות מלכודת. מומלץ להימנע מ"גישת הסופר מרקט" או "פיתרון מחפש בעיה" ולהגדיר את הצורך על פי דרישה מבצעית שהיא פרי של תכנון מבצעי. שימוש יצירתי בטכנולוגיות ישדרג את רמת הפעילות המבצעית, אך יש להיזהר, ולא רק בשל העלות, מעומס טכנולוגי כגון פריסת מצלמות בחללים פנימיים ששוכנים בהם בעיקר עובדי הארגון או לחילופין כמות גדולה מאוד של מצלמות ברחבי המתקן. בהיעדר גילוי אוטומטי מובנה (אנליטיקה) מערכות כאלו מייצרות עומס מידע, עד למצבים בהם הן ישמשו לכל היותר לתחקור אירועים שכבר התרחשו מבלי שתהיה בהן תועלת מקצועית פרואקטיבית. מאידך למשל, רכב סיור עם נהג ומאבטח מתוגברים ברחפן אחד, עשויים להיות אפקטיביים לאין ערוך יותר משלושה ואפילו ארבעה רכבי סיור שבכל אחד מהם יושב נהג/סייר אחד. אלו הן אך דוגמאות.

מפעם לפעם מופיעה טכנולוגיה שהיא פורצת דרך עד כדי השלכה על תו"ל האבטחה. כזו היא למשל PEOPLE ANALYTICS מערכת לא פולשנית, שפותחה במקור לעולם הפרסום, ומציגה על גבי מפה את כל מכשירי הסלולר הפעילים באזור נתון ומספקת מידע ופיקוח על תנועות של בני אדם וכלי רכב בזמן אמיתי, לרבות מיקום נוכחי, מהיכן הגיע ולהיכן הלך. המערכת שומרת על אנונימיות בעלי המכשירים, ולא מכירה את זהות האדם שמאחורי המכשיר, אך היא כן מציגה את השפה שבה משתמש המכשיר וכיוצא בזה נתונים כלליים. כללו של דבר, המערכת מזהה דפוסים ואיומים בהתנהגות של אוכלוסייה ושל פרטים באמצעות מידע ציבורי. למעשה מדובר במודיעין בזמן אמת בשירות האבטחה באופן שמשנה את כללי המשחק (גילוי נאות, הכותב שותף בהנחלת המערכת לתחום האבטחה).

הביטוי מעבר ל"אבטחה חכמה" אין פירושו שאנחנו צריכים ללמוד את מקצוע האבטחה מחדש, אבל זה כן אומר שידוד מערכות. כאז כן עתה, תתמקד תכנית האבטחה הפיזית במעגל החיצוני, בפעילות של סיור, תצפית, סריקה וכניסה מבוקרת[2], שילוב של תפיסה גזרתית רחבה, עבודה מבצעית וכניסה מבוקרת שמבוססות על זיהוי דפוס התנהגות, בשילוב כוח אדם מקצועי ומיומן, לצד טכנולוגיות מתקדמות שנבחרו בתבונה, תוך אימון והתאמת תו״ל, יאפשרו צמצום משמעותי מאוד של כמות כוח האדם במשמרת ובד בבד הם ישדרגו את רמת האבטחה. או אז יבוא לידי ביטוי גם תוצרי הלוואי החשובים בדמות מסר מרגיע של שליטה במצב כלפי שוכני הארגון והציבור ומסר תקיף של מוכנות כלפי היריב.

מאת ניר רן
ראש המרכז לניהול וביטחון ומנכ"ל אקסיום אבטחה וניהול.

 

 מלחמה אסימטרית היא מלחה אשר בה קיים שוני מהותי בין הצדדים הלוחמים בדרך כלל כתוצאה מיתרון מקצועי או טכנולוגי שעומד לרשות האחד מהם.

להרחבה ניתן לעיין במאמר "תפיסת מעגלי האבטחה – המערך הפרואקטיבי" | פורסם במגזין "מצודה", גיליון ינואר 2012.

מאמרים רלוונטים נוספים

מגמות חדשות בלוט"ר באירופה? / מאת מאיר גרשוני

14/02/2019

קרא עוד

משחק סכום אפס / ניר רן

29/07/2021

קרא עוד

שולחן עגול / עו"ד פרי נובוטני, ניר רן, אמנון שחורי

14/02/2019

קרא עוד

כנס מוכנות משקי בית לאסונות ורעידות אדמה / ניר רן

14/02/2019

קרא עוד

צוק העיתים

12/09/2024

קרא עוד

עשור לקורס מנהלי אבטחה מונחה משטרת ישראל

29/07/2021

קרא עוד