דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

שמואל גולדברג | | 22/06/2017

טניס: הנעת החבטה

כתב: שמואל גולדברג, פיסיקאי, מחבר הספר Elements of a Powerful Tennis Stroke, 2013

במאמר "טניס – סוד החבטה של האלופים" הראינו איך האלופים מניעים את המחבט בעצמה, במאמץ קטן וללא הפעלת שרירי הכתפיים והחזה. ה"סוד":  תנועת סיבוב של גוף "גדול", שזה גוף השחקן, העובר לגוף "קטן", שהוא הזרוע האוחזת במחבט. כשבוחנים את התנועה, רואים כאילו השחקן גורר ומפעיל את זרועו כמו שוט.

הבנו שכל מעבר של תנועה מגוף גדול לגוף קטן מייצר מהירות גבוהה בהרבה בגוף הקטן ומאט עד כדי עצירה את הגוף הגדול. במאמרים העתידיים על חבטות כף יד וגב יד נראה איך המהירות עולה כשהתנועה עוברת לגוף קטן עוד יותר: כף היד האוחזת במחבט.

(ראה הפיזיקה של התופעה בסוף המאמר)

במאמר זה נתמקד בשלב הראשון בלבד: בהנעת החבטה – סיבוב פלג הגוף העליון. בתזמון נכון תנועה זאת מייצרת תנועה עצמאית יעילה וחזקה של הזרוע. לרובנו תנועה זאת אינה אינטואיטיבית. אין דומה לה בחיי היום-יום. לכן היא דורשת אימון ותשומת לב. מטרת המאמר והתרגילים המתוארים בו להכיר את התנועה, להרגישה ולתרגלה.

תרגיל 1

נתחיל בסיבובי גוף המוצגים באיור 1. שמרו על גוף משוחרר. הזרועות מונעות עם הגוף יחד. הגוף מסתובב והן אחריו. הן מתרוממות ו"נפתחות" הודות לכוח הצנטריפוגלי המופעל עליהן בשל הסיבוב. בגלל הנחיתות שבגמישות האגן לעומת מפרקי הכתפיים, סיבוב הגוף מסתיים והידיים ממשיכות בתנועה עד שמגיעות לסוף הסיבוב.

 נבצע את הסיבובים כמה פעמים ברצף, בשני הכיוונים.

 

תרגיל 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

תרגיל 2

מטרת התרגיל היא לייצר תנועה מתפרצת של הזרוע.

נתחיל בסיבוב הגוף בכיוון השעון עד ליצירת מתח קל במותניים, ממש כמו מתיחת קפיץ. נניח את כף יד ימין על משטח אופקי בגובה המותניים, כמו באיור 2. משקל כף היד מייצר חיכוך בין כף היד למשטח. נדרש כוח לגרום ליד לנוע מהמקום, לכן חיכוך זה יעזור לנו, לצורך התרגיל בלבד, לעכב את תנועת הזרוע יחסית לסיבוב הגוף שבהמשך התרגיל.

עכשיו נסובב בעצמה את חצי הגוף העליון נגד כיוון השעון. הודות לחיכוך שיצרנו, בשלב ראשון הזרוע אינה מצטרפת לתנועת הגוף (חשוב לשמור את שרירי החזה והכתף רפויים ולהימנע מלהפעילם!). מכיוון שהכתף "מתרחקת" מהזרוע, בגידים של מפרק הכתף נוצר מתח. כאשר מתח זה עולה על כוח החיכוך המחזיק את הזרוע במקום, הזרוע מצטרפת לסיבוב בתנועה מתפרצת (בדיוק כמו בניסוי שערכנו עם בקבוק וסרגל המודבק אליו במאמר הקודם).

 ביצענו תנועה שונה לגמרי מהנעת הזרוע בחיי יום-יום. גם המטרה שונה. ביום-יום אנו מניעים את הזרוע לביצוע פעולה מדויקת, שבה המהירות משנית. כאן יצירת מהירות מרבית היא המטרה היחידה.

אזהרה! המטח שנוצר בכתף עלול לגרום לפציעה אם הזרוע לא תשתחרר בקלות יחסית!

תרגיל 2

 

 

 

 

 

 

 

 

תרגיל 3

מטרת תרגיל זה היא ליישם את כל מה שהתנסינו בו תוך דימוי משחק.

נחזור על תרגיל 1. נסובב את הגוף בכיוון השעון. הידיים מתנפנפות לצדדים. סיבוב הגוף עצמו מסתיים לפני שהידיים מגיעות לסוף הסיבוב. בנקודת זמן זאת נניע את פלג הגוף העליון. נתחיל באגן ונעלה עם התנועה מעלה לכיוון הנגדי. ראה איור 3.

אנו נרגיש מתח בכתף ימין, ומיד – תנועה מתפרצת של זרוע יד ימין במהירות גבוהה. זוהי בדיוק התנועה של הנעת המחבט בחבטת כף יד.

תרגיל 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לחבטת גב יד נבצע את אותה התנועה אך בכיוון הנגדי.

מומלץ מדי פעם לחזור על תרגיל זה ברצף של סיבובי גוף, בשני הכיוונים, ללא הפסקה בין הסיבובים. בכל סיבוב, בכל אחד מהכיוונים, נשנה סיבוב הגוף לכיוון הנגדי לפני סיום התנועה של הזרועות. הדבר מתאפשר בקלות יחסית, כיוון שמהירות סיבוב הגוף נמוכה. עם זאת שימו לב שהזרועות מגיעות למהירויות גבוהות מאוד. זאת ההוכחה שלכם שהתרגול בוצע נכון והשיג את המטרה: חבטה חזקה.

*****************************

למי שפיזיקה חשובה לו:

בפיזיקה מכנים את "כמות" התנועה הנדונה במאמר זה בשם "תנע זוויתי". בטבע מתקיים חוק שימור התנע הזוויתי. כלומר, תנועה זאת (התנע הזוויתי) יכולה להישמר, כמותית*, בגוף אחד, לעבור במלואה לגוף אחר או להתחלק בין כמה גופים. בכל מקרה ה"כמות" הכוללת תישאר ללא שינוי. כמות התנועה, התנע הזוויתי, היא מכפלה של מהירות הסיבוב בערך המבטא את ההשפעה של הגוף על סיבוב הנקרא "מומנט אינרציה". השפעה זאת תלויה בגודל הגוף, משקלו (מסה), צורתו ובציר שסביבו הוא מסתובב. למשל, עם נסובב עיפרון סביב ציר האורך שלו, העופרת שבתוכו, כמעט לא נרגיש דבר. לעומת זאת אם נסובב את העיפרון סביב אמצע האורך שלו, נרגיש בו. מוט ברזל, בשני המקרים, נרגיש יותר. מה שנרגיש (או לא נרגיש) הוא בדיוק מומנט האינרציה של הגוף. כיוון שמדובר במכפלה, אם התנועה תעבור במלואה מגוף בעל מומנט אינרציה גדול המסתובב במהירות מסוימת לגוף בעל מומנט אינרציה קטן, יסתובב האחרון במהירות הגדולה בהרבה מהמהירות המקורית.

* - גם הכיוון נשמר

*****************************

קישורים

שמואל גולדברג, דוא''ל mu6sys@netvision.net.il

 

המאמרים בסדרה:


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן