דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

חיים קאופמן | | 29/10/2011

השלבים להקמת "הפועל"

מאת: ד"ר חיים קאופמן

הידיעה המוקדמת ביותר על הקמת "הפועל" היא משנת 1923 . פנקס חבר מספר 2 על שם אברהם עשני מכ"ג בתשרי תרפ"ד (3 באוקטובר 1923) נושא את השם: "קלוב ספורטיבי הפועל ע"י ועדת התרבות תל-אביב". ידיעה מ"הארץ" מ-4 באפריל 1924 מזכירה תחרות כדורגל בתל-אביב שבה נטלה חלק קבוצת "הפועל".
 
מועדון זה לא האריך ימים וחבריו יצאו לגליל לקטיף הטבק באביב 1924. ביוני  1925 התארגן מחדש הקלוב בתל-אביב אך אין לנו כל ידיעה על קיומו לאחר אוקטובר 1925 . רק במאי 1926 כשבוע לאחר הקמת ההתאגדות הארצית של "הפועל" הוקם שוב המועדון בת"א והתקיים באופן רציף.

ב-24 באפריל 1924 הוקם מועדון "הפועל" בחיפה שהצטרף בנובמבר 1924 ל"מכבי" . זמן קצר לאחר מכן החלו לקום קבוצות ספורט של פועלים בעמק יזרעאל וביוזמת "הפועל" חיפה הוחלט להקים הסתדרות ארצית של "הפועל". באוגוסט 1925 התקיימה פגישה בעפולה ובה הוחלט על הקמת ההסתדרות ועל הניתוק מ"מכבי". בפגישה נוספת בתל-יוסף ב-20 בספטמבר 1924 הוחלט כי יש לכנס מועצה ראשונה של "הפועל" יחד עם הוועידה הכללית השלישית של ההסתדרות, שעמדה להתכנס בסוף אותה שנה –ותאריכה טרם נקבע.

בסופו של דבר ועידת ההסתדרות השלישית התכנסה  רק ביולי 1927 והתאגדות "הפועל" הוקמה מחדש בגלל כמה סיבות: המזכירות בחיפה נחלשה בגלל המשבר הכלכלי שגרם בין היתר להפסקת הבניה בעפולה ולהתפרקות הקבוצות בצפון שהיו מקור הכוח של המזכירות בחיפה. במקביל קמו אגודות אחדות של "הפועל" במקומות נוספים כמו ירושלים, פ"ת ורחובות. דוד בן-גוריון,  מזכ"ל ההסתדרות, החל לרכז תחת שליטתו את כל מוסדות ההסתדרות בתל-אביב ולא ראה בעין יפה קיומה של אגודת ספורט הסתדרותית שמרכזה בחיפה. הוועד הפועל של ההסתדרות החליט להקים –והפעם ביזמתו- התאגדות ארצית של "הפועל" וב-15 למאי 1926 בצריף "הנוער העובד" בתל-אביב נערכה אסיפת היסוד של התאגדות "הפועל". באסיפה נכחו נציג הועד הפועל, נציגי ועדת התרבות המרכזית  של ההסתדרות נציג "הנוער העובד" ונציגי "הפועל" מחיפה , פ"ת, הרצליה, ורחובות. לא נכחו : נציגי ירושלים ועפולה שהיו קיימים באותה תקופה.

(פרטים מלאים: קאופמן חיים, ייסודה של התאגדות לספורט הפועל קתדרה 80 (1996) עמ' 149-122

http://www.ybz.org.il/_Uploads/dbsAttachedFiles/Article_80.3.pdf


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.