דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 31/12/2016

יעילות שימוש ביישומוני כושר

תקציר מאמר

שימוש באפליקציה בסקווש

 

 

 

 

 

 

 

 

לפני כ-10 שנים החלו להופיע בשוק יישומונים (אפליקציות) בטלפונים ניידים המיועדים לסייע בשינוי הרגלים בריאותיים  דרך השפעה על תזונה ופעילות גופנית.  עד כה לא ידוע האם יישומונים אלה אכן מסייעים לאנשים להשיג מטרות שהציבו לעצמן כמו ירידה במשקל ועלייה בפעילות הגופנית.

במחקר הנוכחי נסרקו  חמישה מאגרי מידע למציאת מאמרים מדעיים העוסקים בנושא - . Scopus, CINAHL, SportDiscuss, PsycINFO and Web of Science.

החיפוש היה אחרי מאמרים בשפה האנגלית בלבד והוגבל למאמרים שהופיעו בין התאריכים 1 בינואר 2006 עד 31 באוקטובר 2016. נכללו בחיפוש מאמרים שעסקו בהשפעת היישומונים לבדם אך גם מאמרים בהם שולבו היישומונים בתכניות רחבות יותר לשינוי ההרגלים שכללו למשל גם מתן ציוד לפעילות, אפשריות ייעוץ עם מומחים, תגבור שיעורי חינוך גופני  וכדומה. נמצאו 30 מאמרים שתיארו 27 מחקרים שונים. 12 מהמחקרים בוצעו בצפון אמריקה, שבעה באוסטרליה או ניו זילנד, שבעה באירופה ואחד בישראל. 23 מהמחקרים עסקו באוכלוסיות של מבוגרים וארבעה התמקדו בילדים ובני נוער (בטווח הגילאים 8 עד 17 שנים). המחקרים עקבו אחרי הנבדקים בין שבוע אחד ל-24 שבועות (בממוצע – 10 שבועות). שינויים בהרגלים תזונתיים נבדקו ב-13 מהמחקרים, שינויים ברמת הפעילות הגופנית ב-21 מהמחקרים וחמישה מחקרים דיווחו על שינויים בהרגלים יושבניים. חלק מהמחקרים אספו נתונים גם על משקל הגוף, כושר גופני, לחץ דם, כולסטרול ומחקר אחד בדק גם את השפעת היישומונים על רמת הסוכר בדם.14 מהמחקרים בדקו את השפעת השימוש בישומון בלבד ו-13 מהמחקרים הוגדרו כאלה בהם הישומונים שולבו בתכנית נרחבת יותר להשפעה על הרגלים בריאותיים.

שעון חכם

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מתוך ארבעה מחקרים שעסקו בילדים ובני נוער, בשניים לא נמצאה השפעה של היישומון, במחקר שלישי (שעקב אחרי הילדים למשך שבוע) נמצאה הגברה של מספר הצעדים ביום שביצעו משתמשי היישומון, אך לא נמצא הבדל יחסית לקבוצת ביקורת שקיבלה משוב על פעילות גופנית באמצעות אתר אינטרנט (גם קבוצה זו הגדילה את מספר הצעדים בשבוע המחקר)  ומחקר אחד בו שולבו היישומונים בתכנית רחבה יותר מצא שינויים בפעילות הגופנית אצל הילדים שהשתתפו בתוכנית (שניתנו להם גם שיעורי תגבור ויותר הזדמנויות לשחק בהפסקות) אך לא מצא שינויים במשקל או בהיקף המותניים של המשתתפים. החוקרים במחקר זה שבוצע באוסטרליה ציינו כי ייתכן שלא נמצאו שינויים במשקל מאחר שהוא בוצע באוכלוסיית ילדים רגילה שכללה גם ילדים רבים שבתחילת המחקר לא הוגדרו כבעלי עודף משקל.

17  מתוך 23 המחקרים שהתמקדו במבוגרים מצאו השפעה כלשהי ושישה לא מצאו השפעה של ההתערבות. שישה מחקרים מצאו השפעה חיובית על התזונה, 13 על הפעילות הגופנית, אחד על התנהגות יושבנית, ארבעה על משקל הגוף, אחד על הכושר הגופני, שניים על לחץ הדם ואחד על הכולסטרול.

עורכי הסקר מציינים כי התערבויות בהן שולבו היישומונים עם דרכים אחרות לשינויים בהרגלים הבריאותיים היו יעילות יותר מאשר התערבויות  שכללו שימוש בישומון בלבד.

היישומונים המוצלחים השתמשו בדרך כלל בשיטות של הצבת מטרות, מעקב עצמי אחרי ההתקדמות וקבלת משוב מהיישומון. שיטות נוספות בהן נעשה שימוש ביישומונים כללו מסרי עידוד,  עצות לשיפור הבריאות, משחקונים בהן הוענקו נקודות על תוצאות חיוביות, הצבת אתגרים, יצירת קהילת משתמשים תומכת ועוד. אין מספיק נתונים כדי לקבוע מה היו השיטות האפקטיביות ביותר ולא נמצאו  גם שיטות ייחודיות  שננקטו לגבי ילדים ובני נוער, כאמור.

שלושה מהמחקרים בדקו את הקשר בין מידת השימוש ביישומון והצלחת ההתערבות ובשלושתם נמצא כי ככל שהנבדקים עשו יותר שימוש ביישומון כך עלתה הצלחת ההתערבות.

טלפון ואימון

 

 

 

 


 

מקור:

Schoeppe, S., Alley, S., Van Lippevelde, W., Bray, N. A., Williams, S. L., Duncan, M. J., & Vandelanotte, C. (2016). Efficacy of interventions that use apps to improve diet, physical activity and sedentary behaviour: a systematic review. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity13(1), 1-26.‏


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.