דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 16/04/2020

כושר גופני ומעמד בכיתה


תקציר מחקר שבוצע בספרד

שיטת המחקר

הנבדקים היו 338 בנות ו-334 בנים מכיתות ה' – ו' (טווח גילאים 12-9) מבתי ספר בדרום-מרכז ספרד. הם עברו בדיקות אנתרופומטריות שכללו גובה, משקל והיקף מותניים. כמו כן הם ביצעו שלושה מבחני כושר: כוח לחיצת כף יד, קפיצה לרוחק מהמקום ומבחן ביפ להערכת סבולת אירובית. בנוסף לכך מילאו התלמידים שאלון סוציומטרי המתאים לגילאי 14-9 שאפשר באמצעותו לזהות הגדרות של תלמידים כ"תוקפניים" "קורבניים", "נוטים לחברות" "בעלי סטטוס חיובי" ו"בעלי סטטוס שלילי". החוקרים ביקשו לראות אם יש קשר בין ההישגים במבחני הכושר והנתונים האנתרופומטריים לבין האפיונים שעלו מהשאלון הסוציומטרי.

תוצאות ודיון

מניתוח הממצאים נראה כי הישגים נמוכים במבחן ביפ נמצאו בקשר עם  הגדרה של "קורבניות" (victimisation) בעוד שהישגים גבוהים מאד וגבוהים במבחן ביפ נמצאו בקשר עם סטטוס חיובי ונטייה לחברות. החוקרים מציינים כי ממצא דומה מצא חוקר אחר באוכלוסייה של ילדים באסיה ואי לכך אפשר להסיק כי רמה גבוהה של כושר אירובי חשובה לבריאות נפשית, הערכה עצמית והרגשה כללית טובה בנוסף להשפעות הבריאותיות החשובות שיש לכושר אירובי גבוה.
גם ההישגים במבחני הכוח נמצאו בקשר עם סטטוס חיובי וקשר הפוך עם קורבניות, אבל הקשרים היו חלשים יותר מאשר הקשרים שנמצאו עם ההישגים במבחן ביפ.
החוקרים מציינים כי במחקרים אחרים נמצא כי ילדים העוסקים בפעילות גופנית זוכים למעמד חברתי גבוה בין הילדים ומאחר שפעילות גופנית משפיעה על הכושר הגופני סביר שימצא קשר בין כושר גופני ומעמד חברתי. עם זאת, מאחר שהישגים במבחני כושר מושפעים מעוד גורמים חוץ מרמת הפעילות הגופנית (תורשה, קצב התבגרות, מוטיבציה במבחנים ועוד)  כנראה שיש עוד גורמים התורמים לקשר שנמצא בין כושר גופני והגדרות חיוביות במבחן הסוציומטרי. העובדה כי הכושר האירובי נמצא בקשר יותר חזק עם הערכה חברתית מאשר הכוח מרמזת אולי שבכל זאת לרמת הפעילות יש קשר עם הערכה חברתית מאחר שמרכיב הסבולת מושפע יותר מאימונים  בגיל זה מאשר מרכיב הכוח. 
הקשרים של הממצאים הסוציומטריים והאנתרופומטריים היו שונים בין הבנות והבנים. בקרב הבנות נמצא  קשר בין BMI וקורבניות ומעמד  חברתי נמוך בעוד אצל הבנים נמצא קשר הפוך במרכיבים אלה.  הנטייה לקורבניות ומעמד נמוך התגלתה אם כן אצל  הבנות השמנות והבנים הרזים מאד. לעומת זאת לא נמצא במחקר הזה קשר בין קורבניות ומעמד נמוך והשמנה בקרב הבנים. הבנים בעלי עודף המשקל נתפסים לפעמים בעיני חבריהם כ"חזקים" דבר שהתבטא במחקר זה בכוח לחיצת כף יד. לעומת זאת הבנים הרזים מאד נתפסים כ"חלשלושים" וזוכים להערכת חברים נמוכה יותר מאשר הבנים הנתפסים כ"שריריים". בקרב הבנות אידיאל הגוף הרזה בכיתות ה'-ו' מתחיל כבר להיות חשוב ולכן בנות רזות לא נמצאות במעמד נמוך בעוד בנות שמנות זוכות לפחות הערכה מצד הבנות והבנים בכיתה.

מקור:


Fernández-Bustos, J.G.; Pastor-Vicedo, J.C.; González-Martí, I.; Cuevas-Campos, R. Physical Fitness and Peer Relationships in Spanish Preadolescents. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 1890.


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.