דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | אתלטיקה | 14/07/2012

חידון: מה יקרה בתחרויות האתלטיקה?

מאת: יורם אהרוני

חידון: מה יקרה בתחרויות האתלטיקה בלונדון 2012?
 
בחידון שלהלן מופיעות שאלות לא על העבר אלא על העתיד!   בכל זאת, חלק מהמקרים המתוארים בחידון התרחשו בצורה זו או אחרת בעבר, עם אתלטים אחרים, כמובן. אם אתם מזהים אירועים בעבר שעליהם נרמז בחידון, אתם מוזמנים להוסיף לעצמכם נקודות...

בתחתית הדף מצויות התשובות עם הסבר מפורט.

שאלות

  1. יוסיין בולט מוביל בעשרה מטר בקו ה-190 מ' בריצת 200 מ' בגמר האולימפי, מתחיל לחגוג וחותך משביל 4 לשביל 5. פסול?

  2. ג'רמי וורינר, הרץ השני של ארה"ב במוקדמות ריצת השליחים 4X400 מטר, מקבל את המקל בשביל 3 וחותך מיד לשביל הפנימי כשהוא ביתרון של 10 מטרים. צועקים לו מהיציע שיחזור לשביל 3 והוא אכן עושה זאת. מצילומי הטלוויזיה עולה שהוא האריך את דרכו ב-1.5 מטר. האם בשל כך תפסל נבחרת ארה"ב?

  3. למוקדמות ריצת  5000  מטרים מתייצבים 50 רצים המחולקים לשלושה מקצים. כל הרצים מסיימים את ריצתם. מו פארח מגיע אחרון במקצה שלו, בזמן הגרוע ביותר מכל ה-50 ובכל זאת מעפיל לגמר. אייך זה יתכן?

  4. אשטון איטן, מוביל אחרי תשעה מקצועות בקרב-10 ביתרון לא מחיק של 3500 נקודות אך בהטלה האחרונה שלו בכידון (המקצוע התשיעי) הוא מחליק, שובר את הרגל, נלקח לבית-חולים ולא יכול לזנק למקצוע המסיים - ריצת 1500. ניצח בתחרות?

  5. הגמר אולימפי בקפיצה לרוחק. סבסטיאן באייר קובע בניסיון הראשון 8.30 מטר ופוסל בשאר ניסיונותיו. מאורו דה סילבה פוסל בשני הניסיונות הראשונים, קובע 8.30 בשלישי ומוותר על שלושת הניסיונות האחרונים.  אלה שני ההישגים הטובים בגמר. כיצד תוכרע התחרות?

  6. קרב-שבע צמוד. ג'סיקה אניס וטטיאנה צ'רנובה מסיימות את התחרות עם הניקוד הגבוה ביותר, 6950 נקודות לכל אחת משתיהן. אניס מקדימה את צ'רנובה ב-100 משוכות, 200 מ' ו-800 מ' בעוד צ'רנובה קובעת הישגים טובים משל אניס בהדיפת כדור ברזל, קפיצה לרוחק והטלת כידון. בקפיצה לגובה  נכנסו השתיים לתחרות ב-1.78 מטר. אניס עוברת גובה זה וכן ,1.81 ו-1.84 בניסיון ראשון ו-1.87 מ' בניסיון שני. צ'רנובה עוברת 1.78 מ' בניסיון שני, ובניסיון שני גם 1.81 ו-1.84 ואילו גובה של 1.87 מ'  היא עוברת בניסיון הראשון. שתיהן נכשלות 3 פעמים ב-1.90 מ'. איך תוכרע התחרות בקרב-7?

  7. שונטה לאו מגיעה לאימון אחרון באצטדיון האימונים בלונדון ומרגישה מצוין. באצטדיון נוכחים שופטי הקפיצה לגובה בחזרה אחרונה לקראת התחרות האולימפית. בו במקום מחליטים לערוך תחרות  לצורך תרגול השופטים. יש באצטדיון עוד 5 קופצות המסכימות להתחרות.  שונטה לאו עוברת בתחרות 2.10 מ'.  האצטדיון עומד בכל התקנות לעריכת תחרות רשמית. נלקחת משונטה לאו גם דגימת שתן לצורך בדיקת סמים. הייתכן שיאושר שיא עולם?

  8. דיויד רודישה מנצח בגמר האולימפי בריצת 800 מ' אך לרוע המזל הפוטו פיניש נשרף. שלושה שופטים מודדים לו זמן של 1:39.9 בשעוני עצר ידניים. האם יתכן שיאושר שיא עולם?

  9. חברי הצוות המסייע של זוהר זימרו מחליטים לארגן לו "תחנות רענון פרטיות" במרתון ומגישים לו בקבוקי משקה במרחק של קילומטר מתחנות הרענון הרשמיות. האם ייתכן שבשל כך יפסל זוהר?

  10.  איואן אוחוב עובר 2.40 מ' בקפיצה לגובה בגמר האולימפי. הוא נשאר לבד בתחרות ומבקש להרים את הרף ל-2.46 מ' בניסיון לשבור את השיא העולמי. הוא מקבל שיחה בטלפון הסלולארי ממאמנו היושב בבית וצופה בתחרות בטלוויזיה. המאמן  מדריך את אוחוב לשנות את ההרצה שלו. כיצד על השופטים לנהוג?

תשובות

  1. חוק 163, סעיף 4 (b) קובע כי רץ שיוצא מהשביל שלו בישורת מבלי להרוויח מכך דבר או להפריע לרץ אחר, לא צריך להיפסל על החריגה מהשביל. בולט יכול להמשיך לחגוג.

  2. מאותו חוק בדיוק ניתן להבין כי חריגה משביל בקשת אל שביל פנימי יותר מבלי שהרץ אולץ לעשות זאת (דחיפה וכו') חייב להיפסל. נבחרת ארה"ב צריכה להיפסל.

  3. חוק 163 סעיף 2 קובע שאתלט שנדחף או הופרעה ריצתו במקצה מוקדם יכול לעלות לשלב הבא. יש הערה שבדרך כלל האתלט שהופרעה ריצתו צריך לנסות להתאמץ לסיים את ריצתו, אז אם מדובר ברץ ברמה של פארח כנראה שבהקפה האחרונה במקצה המוקדם הרצים היו עדיין בדבוקה אחת ואז מישהו דחף אותו, הוא נפל, ועד שהתאושש וקם כל שאר הרצים כבר היו הרחק לפניו.

  4. חוק 200 סעיף 11 קובע כי אתלט שלא מנסה להתחיל באחד המקצועות בקרב-10, השתתפותו תופסק והישגיו לא יילקחו בחשבון. לא רק שאיטן לא ינצח בתחרות , הוא לא ידורג בה כלל.

  5. חוק 180 סעיף 19 קובע כי אם ההישג הטוב ביותר במקצוע שדה שווה (חוץ מקפיצות אנכיות) , הדירוג יקבע לפי ההישג השני בטיבו ואם גם הוא שווה לפי ההישג השלישי בטיבו וכך הלאה. אם השוויון נשמר, שני האתלטים ידורגו באותו המקום. תיקו בגמר האולימפי.

  6. בקרב-רב יש משמעות רק להישג בכל מקצוע ואין הפעלה של חוק התיקו בקפיצה לגובה,  לפיכך יוכרז על תיקו בין אניס וצ'רנובה.

  7. מחוק 260 סעיף 1 נובע כי שיא עולם ניתן להשיג רק בתחרות שאורגנה ופורסמה לפני יום התחרות. אין אפשרות לאשר שיא בתחרות שאורגנה כך.

  8. מחוק 260 סעיף 22 b נובע כי במירוצים עד 800 מטר ועד בכלל, יאושר שיא עולמי רק אם נמדד במערכת אוטומטית. מומלץ לרודישה לנסות שוב את מזלו ברייטי.

  9. בהחלט יתכן. מחוק 240 סעיף 8 f נובע כי מי שמקבל "מרענן" שלא בתחנות הרשמיות, עלול להיפסל.

  10. מחוק 144 סעיף 2 b  נובע כי השימוש בטלפונים סלולריים בזמן תחרות אסור על המתחרים. במידה שהספורטאי משתמש בטלפון על השופטים להזהיר אותו שאם לא יחדל מכך הוא עלול לאבד את זכותו להמשיך בתחרות אך ההישג שכבר קבע עד לביצוע העבירה יחשב חוקי. אם אוחוב לא שתה גם הפעם ולא היכה את השופט אין מניעה לאפשר לו לנסות לשבור את השיא ובלבד שלא יענה שוב לטלפון.


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.