דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כללי | 12/08/2016

מדליות באולימפיאדת הכימיה

הרהורי ריו

יורם אהרוני

מעבדה

עמיר פלג, בטורו ב"ידיעות אחרונות" מיום 11.8.2016 מסתייג מ"פסטיבל המדליה האולימפית של ירדן ג'רבי" בתקשורת הישראלית אולם הוא נופל למלכודת אליה נפל כבר לפחות שלוש פעמים הסופר מאיר שלו בטורו באותו העיתון - התפעמות מהמדליות בהן זוכים נציגי ישראל באולימפיאדות המדעים למיניהן. כך כותב פלג: " ...'לזכות בארד זה מאד נעים אבל ציפיתי למדליית כסף או זהב, קצת התאכזבתי', כך אמרה לפני שבוע רינה סבוסטיאנוב מישראל שחזרה מאולימפיאדת הכימיה בגיאורגיה. 264 מתחרים מ-66 מדינות היו שם וגם רון סולן שלנו זכה במדליית כסף. שלנו? את מי הוא בכלל מעניין? לנו אין כימיה עם חשיבה ומדעים אבל בספורט הופכים ארד למכרה זהב. אלכימאים..."

כתבתי לא פעם בעבר (ראו קישורים מצורפים) כי המושגים מדלית זהב, מדלית כסף ומדלית ארד  באולימפיאדות המדעים לא תואמים את הגדרת המדליות בתחרויות הספורט. עיון ברשימת המנצחים של אולימפיאדת הכימיה 2016 מראה כי ל-30 הראשונים הוענקו מדליות זהב, לזוכים במקומות 31 עד 87 הוענקו מדליות כסף ומדליות ארד הוענקו לזוכים במקומות 88 עד 170. דירוגם של המדליסטים מישראל:

רון סולן, מקום 53  - 74.644 נקודות (המדורג במקום הראשון צבר 96.847 נקודות).

רינה סבוסטיאנוב, מקום 123 – 58.968 נקודות.

פלג מוסיף: "... בגלל שלא נעים , וירדן ג'רבי באמת  ספורטאית נפלאה, יש עוד עניין שאיש לא מזכיר: בג'ודו, סטטיסטית, יותר קל להגיע לפודיום. שבעה משקלים עם 4 מדליות בכל אחד.  באתלטיקה ובשחייה אין בית ניחומים ושתי מדליות ארד. גם לא באולימפיאדת הכימיה..." על אותו הגיון אפשר לכתוב למשל: בתחרויות הנשים באתלטיקה מוענקות  מדליות ב-23 מקצועות. המדליות מוענקות בדרך כלל לשלוש הראשונות אך קורה שבמצבי שוויון מוענקות יותר משלוש מדליות במקצוע. כך קרה למשל בתחרות הקפיצה לגובה במשחקי סידני 2000 בהם היו שתי זוכות במדליות ארד... אפשר לציין גם כי בתחרויות הג'ודו יכול כיום מתחרה לזכות במדליה אחת בלבד בכל מהדורה של משחקים האולימפיים (בעבר היה מקרה אחד של ספורטאי שניצח באותם משחקים בשני משקלים שונים, אך היום זה אסור). לעומת זאת יש ענפי ספורט בהם יכולים המשתתפים לזכות ביותר ממדליה אחת. אין זה מקרה שברשימת הזוכים במדליות מככבים בעיקר שחיינים ומתעמלים.  מייקל פלפס,   הנמצא בראש רשימת צוברי המדליות האולימפיות בהיסטוריה היה יכול לזכות ב-5 מדליות אולימפיות לכל היותר אם היה מותר לכל שחיין להשתתף במקצוע אחד בלבד.

באתלטיקה ובשחייה אפשר בהחלט להתקדם בתחרות גם אם לא מסיימים ראשונים בשלבים המוקדמים.  לכל ענף חוקה משלו –  מיד לאחר נגיעת היד במזרון  בנחיתה מאחת הקפיצות בתרגיל הקרקע במוקדמות, היה ברור לאלכס שטילוב כי לא יעפיל לגמר בתחרות.  לעומת זאת בתחרויות בקפיצה לגובה בענף האתלטיקה  רק שלוש פסילות רצופות מוציאות את הקופץ מהתחרות ובמקצועות האתלטיקה בהם נמדד מרחק אופקי (מקצועות הזריקה, קפיצה לרוחק וקפיצה משולשת) אפשר לפעמים לפסול בחמישה משישה ניסיונות בגמר ובכל זאת לזכות במדליה (למשל, כאשר זכתה  חנה מיננקו במדליית הכסף בקפיצה משולשת באליפות אירופה 2016).

אפשר לבקר את ממדי הסיקור אותו קיבלה הזכייה  של ירדן ג'רבי במדליית הארד האולימפית אך מי שעושה אלכימיה למושג מדליה הם דווקא אלה המארגנים את אולימפיאדות המדעים ואלה המתפעמים מן הזכיות האלה. הנערות והנערים מישראל המשתתפים באולימפיאדות המדעים אולי יעשו חיל בעתיד בתחומי המדעים השונים וראויים בהחלט להוקרה על המאמצים שהם משקיעים בלימודים אבל  אין סיבה להתפעם שוב ושוב מהמדליות  המוענקות להם. ספורטאי ישראל שידורג במקום ה-53 במקצוע בו השתתף, יוגדר קרוב לוודאי על ידי עמיר פלג ככישלון וסביר להניח שהוא גם יקרא להדחתם של כל אנשי הצוות המקצועי והארגוני שהיו מעורבים בהכנה שלו למשחקים.

"מדליית זהב לתיכוניסט מנתניה"

חמש מדליות לישראל באולימפיאדת הפיזיקה?    


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.