דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

גרשון קום | תנועה טיפולית | 23/09/2012

המימד "האנרגטי" של התנועה

המימד "האנרגטי" של התנועה לפי התפיסה הסינית המסורתית. זה באחריותנו

מאת: גרשון קום

הפקת תנועה עוצמתית היא לא רק שימוש בשרירים הרלוונטיים. לתנועה גם מימד "אנרגטי" * שבאחריותנו ליישם אותו למען הפקת תנועה חסכונית ועוצמתית. לא בכדי, ארגוני אמנויות לחימה המנסים להקרין יוקרה ומקצועיות מתהדרים בסמלים המרמזים על עניין זה.
מטרת סקירה זו היא להכיר את המימד "האנרגטי" הזה ולהקנות אבני דרך ליישם אותו בעת הפקת תנועה.

גופינו אינו נבדל מהיקום המקיף אותו אלא זהה לו וחלק ממנו מבחינת מרכיביו. הוא בנוי מיסודות ותרכובות אנאורגניים כמו מים, סידן, נתרן, אשלגן, זרחן, כלור, גופרית, יוד, ברזל וכו' , וגם מתרכובות שמקורן במזון כמו חומצות אמיניות חיוניות וויטמינים, ומתרכובות שהגוף יוצר בעצמו. לסביבה החיצונית יש השפעה על גוף האדם: עונות השנה, זמני אור וחושך, טמפרטורה, איכות האוויר, קרינת השמש ועוד. יש חוקים המנהלים את הקוסמוס בהתמדה, ללא סטיות ונפילות בצורה מאוזנת כדוגמת סבב יום-לילה, סבב חורף-קיץ  ומחזור חיים. 
לפי התפיסה הסינית המסורתית, שני הכוחות "האנרגטיים" הבסיסים ביותר המבטיחים איזון ודינאמיקה מרמת הקוסמוס ועד פעילות אברוני רמת התא הם ה – Yin  וה- Yang.
בהתייחסות כללית מזוהה ה- Yang עם מושגים כמו: חיצוני, קשה, זכרי, חם, עליון, אדום, מילולי, שחצני, זריחה, פריחה, התקפי, קיץ, מהיר, רועש , אש. מנגד - את ה- Yin מזוהה עם כתכונות הפוכות לאלה של היאנג.
לשני כוחות "אנרגטיים" בסיסים אלה מערכת חוקים ותובנות ברורה. מכיוון שמטרת סקירה זו לעסוק בקשר שבין ה – Yin וה- Yang להפקת תנועה חסכונית ועוצמתית אזכיר שלש תובנות הנוגעות לעניין המאמר.
א. ה- Yin & Yang הם כוחות "אנרגטיים" מנוגדים – אך משלימים זה את זה ויוצרים יחד את המטרה. במקרה שלנו הפקת תנועה.
ב.  ה- Yin & Yang הם כוחות "אנרגטיים" מנוגדים – אך יש בהם תלות הדדית. לענייניו : לצורך הפקת תנועה נפעיל מערכת שרירים כאשר לפחות שריר אחד כופף ושריר אחר פושט - אגוניסט ואנטגוניסט.
ג. בין ה-  Yin וה- Yang מתקיימת כל העת "פעילות", דינאמיקה המבטיחה במקרה שלנו ביצוע פעולות עם מרכיב חשוב של מש"ז : מעברים , שינויים וזרימה בתנועה – מה שיוצר תנועה אסתטית יעילה וחסכונית.

כיצד ניישם כוחות אנרגטיים אלה בתוך התנועה?
נשים לב שלכל פעולה ותנועה במימד הכללי יש מרכיב מוחצן – פשיטה. זה החלק ה- Yang של התנועה; ומרכיב מופנם – כפיפה, זה חלק ה- Yin של התנועה. נשאף לבצע תנועה אינטגרטיבית של הגוף כולו גם אם ברצוננו להניע רק את היד. במסגרת גיוס כלל מערכת הגוף לביצוע תנועה נקפיד על מספר עקרונות.

א. ביציאה מהחלק המופנם לחלק המוחצן, לדוגמא במתיחה – נבצע שאיפה דרך האף , נעביר משקל גוף לקדמת כפות הרגליים אם כי לא חייבים לנתק את מגע כף הרגל מהקרקע. תהיה מתיחת שרירים וגידים. בית החזה יתמלא. מנח הגוף הכללי  יהיה כלפי האופק. בנקודת השיא של חלק ה- Yang של התנועה המכונה "נקודת עגינה" נהיה במצב של מלוא קיבולת הראות.

ב. בכניסה לחלק המופנם של התנועה, כלומר החלק ה- Yin נרפה שרירים וגידים, ננשוף דרך הפה וניכנוס את התנועה מהמרחב אל כיוון הגוף.
ניתן להוסיף גם מרכיב תודעתי כך שבעת יישום החלק ה- Yang של התנועה נחשוב על מושגים של צמיחה, מתיחה ונוכחות במרחב וההפך מכך בחלק ה- Yin .

יש להתאמן על כך עד מצב שבו יישום עקרונות אלה יהפוך לחלק בלתי נפרד מביצוע תנועה יומיומית למען הפקת תנועה יעילה וחסכונית.

*הערת העורך – המונח "אנרגטי" הושם במרכאות במאמר זה כדי להדגיש כי לא מדובר בדיוק באותו מושג המופיע בפיזיקה (אנרגיה כימית, אנרגיה חשמלית, אנרגיה גרעינית וכו').


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.