דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 16/12/2024

קשרים בין פעילות גופנית, הישגים בלימודים והיעדרויות מבתי הספר


תקציר מחקר שנערך בנורבגיה


שיטת המחקר


הנבדקים במחקר היו 4066 בנות ו-3664 בנים בטווח הגילים 19-16 שנים (גיל ממוצע 16.9 שנים). הפעילות הגופנית (פ"ג) שלהם הוערכה משאלה אחת: "בכמה ימים בשבוע שעבר זמן הפעילות הגופנית שלך הגיע ל-60 דקות?". נתונים על הישגים בלימודים וימי היעדרות מבית הספר נלקחו מרישומי בתי הספר. בנורבגיה הציון הכללי הוא בסקלה של 1 עד 6 כאשר ציון 2 הוא ציון עובר מינימלי. חושב הממוצע של כל המקצועות חוץ מהציון בחינוך גופני. מספר ימי ההיעדרות מתייחס לימי הלימודים בחצי השנה שלפני ההשבה על השאלה לגבי פעילות גופנית. איסוף הנתונים בוצע בשנת 2012 והנתונים במחקר זה הם חלק ממחקר גדול יותר בו ענו הנבדקים על שאלות נוספות.


תוצאות

(הגרף מציג את הקשרים בין מספר ימי ביצוע פ"ג בשבוע והציון הממוצע בלימודים - GPA)

המספר הממוצע של ימי הפעילות הגופנית בשבוע היה 2.93 בבנות ו-3.48 בבנים.
המספר הממוצע של ימי ההיעדרות מלימודים בחצי שנה היה 4.48 בבנות ו-3.46 בבנים.
ממוצע הציון המשוקלל בלימודים היה 3.95 בבנות ו-3.74 בבנים.
נמצאו קשרים בין פ"ג, הציון בלימודים וההיעדרויות מהלימודים. כלל שמספר ימי ביצוע פ"ג עולה, כך עולה גם הציון הממוצע בלימודים, עד נקודת רוויה כאשר דווח על ביצוע של 5-4 ימי פ"ג בשבוע. 
באופן דומה, גם מספר ימי ההיעדרות מבית הספר הולך וקטן ככל שמבצעים יותר ימי פ"ג בשבוע עד לנקודת רוויה בביצוע 5 ימי פ"ג.
חשוב להדגיש כי לא נמצאו קשרים שליליים בין ביצוע פ"ג בשיעור של 7-6 ימים בשבוע לבין ציונים בלימודים והיעדרויות אלא שהקשרים הגיעו לנקודת רוויה אצל אלה שביצעו 5-4 ימי פ"ג בשבוע. כמו כן קשה להסיק משהו על מבצעי 7-6 ימי פ"ג בשבוע מאחר שמספרם היה קטן  מאד. עם זאת, לפחות מההיבט של הקשר בין פ"ג להישגים בלמידה, נראה שביצוע פ"ג בהיקף של 60 דקות ליום, 4 פעמים בשבוע מביא את מירב התועלת של העיסוק ב-פ"ג. ייתכן שגם מהיבטים אחרים, כמו למשל היבטים בריאותיים, אין טעם להתעקש על ביצוע 60 דקות של פ"ג בקרב בני הנוער בכל אחד מימות השבוע, כפי שמופיע בהמלצות של ארגון הבריאות העולמי, וביצוע הכמות המומלצת 5-4 פעמים בשבוע הוא בהחלט מספיק.
הקשרים שנמצאו במחקר הזה נמצאו הן אצל הבנות והן אצל הבנים ואופיים היה דומה.
הקשרים שנמצאו במחקר זה דומים לקשרים שנמצאו במחקרים אחרים בהם פ"ג הוערכה מתשובות לשאלון ולחלק מהמחקרים בהם פ"ג הוערכה באמצעים אובייקטיביים כמו מדידה באקסלרומטרים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי מהמחקר אפשר ללמוד כי פ"ג תורמת לא רק לבריאות ויכולות הגופניות אל עשויה לתרום גם לשיפור ההישגים בלימודים, במיוחד אצל אלה שהישגיהם הלימודיים נמוכים. 
החוקרים מציינים כי הקשר בין ימי פ"ג לבין ציונים בלימודים התמתן אחרי תקנון לגבי השכלת ההורים מה שאומר שלהשכלת ההורים יש קשר הן להישגי התלמידים וכן למידת ביצוע פ"ג.

מקור:


Askeland, K. G., Lorentsen, E. S., Raes, E., Kjølbro, G., Heradstveit, O., & Hysing, M. (2024). Physical Activity and School Achievement and School Absence in Norwegian Adolescents. Child & Youth Services, 1–19. https://doi.org/10.1080/0145935X.2024.2426121

יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.