דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 11/10/2020

הצורך החיוני לשבת פחות ולבצע יותר פעילות גופנית בזמן הסגר

הבעיה

הסגר והגבלות התנועה שהוטלו במדינות רבות בשל מחלת הקורונה מעלים את החשש לירידה בכמות הפעילות הגופנית באוכלוסייה ועלייה בשעות בהן מתבצעות פעילויות יושבניות. לשתי הבעיות האלה עלולות להיות השלכות בריאותיות נרחבות בעתיד. כמות בלתי מספקת של פעילות גופנית ושעות רבות של פעילויות יושבניות הן גורמי סיכון למספר מחלות. בהקשר המיידי של מגפת הקורונה נראה שביצוע פעילות גופנית  בבית או בסביבתו מקטין רגשות של דיכאון וחרדה, תורם לחוזקה של מערכת החיסון ועשוי להוות תחליף ראוי לפעילויות שבוטלו בשל הסגר כמו סגירת מועדוני בריאות, מרכזי יום לקשישים וביטול אירועים נוספים.

השלכות בריאותיות של ירידה בפעילות הגופנית

במחקרים שנעשו בעבר על השפעת הפחתה בכמות הפעילות הגופנית נמצא כי גברים צעירים שהפחיתו את מספר הצעדים שבצעו ביום מ-6000 עד 10,000 ל-1400 במשך 5-3 ימים בלבד הראו שינויים ברגישות לאינסולין, שינויים בבקרת הסוכר בדם ושינויים בפעילות רקמת האנדותל. הפחתה בכמות הפעילות הגופנית למשך זמן של 3-2 שבועות היו לה כבר השלכות בריאותיות נרחבות יותר: ירידה של 7% בצריכת החמצן המרבית (צח"מ), ירידה של 17% ברגישות לאינסולין, פגיעה במטבוליזם של השומנים אחרי ארוחות, ירידה במסת השרירים בגוף ובמיוחד ברגליים ועלייה של 7% בכמות השומן הבטני. 
מדאיגה במיוחד היא הירידה בצח"מ, הנחשבת "לסטנדרט הזהב" לסבולת אירובית. בשנים האחרונות הגדיר איגוד הלב האמריקאי (AHA) סבולת אירובית נמוכה כגורם סיכון  חשוב לתמותה שכנראה עולה בחשיבותו על גורמי סיכון ידועים כמו עישון, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה וסוכרת סוג 2. במילים אחרות, אנשים שיש להם סבולת אירובית גבוהה, ללא קשר לגורמי סיכון אחרים,  נמצאים במצב בריאותי כללי טוב יותר בעוד אלה שיש להם סבולת אירובית נמוכה, נמצאים במצב בריאותי פחות טוב. אי לכך קיים חשש כי הירידה בפעילות הגופנית בזמן הסגר יהיו לה השלכות בריאותיות חמורות.
 לאור כל הדברים האלה צריך לעשות  מאמץ הסברתי נרחב כדי לעודד את הציבור לבצע פעילות גופנית גם בזמן הסגר ולהפחית את מספר השעות בהן מתבצעות פעילויות יושבניות.


מקור:

Smirmaul, Bruno Paula Caraça PhD; Arena, Ross PhD. The Urgent Need to Sit Less and Move More During the COVID-19 Pandemic, Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation and Prevention: September 2020 - Volume 40 - Issue 5 - p 287-289 


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.