יורם אהרוני | כושר גופני | 17/11/2024
השפעת תוספת אימוני כושר על מרכיבי כושר גופני של תלמידים בגיל 16-7
תקציר מחקר שנערך באיי פארו
(בתמונה: תלמידים באיי פארו בפעילות ריקוד)
שיטת המחקר
במחקר הושוו תוצאות במבחני כושר גופני בשני בתי ספר בהם יש כיתות מ-א' עד ט'. בית ספר אחד שימש כבקרה ובו המשיכו התלמידים בשיעורי החינוך הגופני הרגילים שנמשכים בין 60 ל-120 דקות בשבוע. בבית הספר האחר בוצעה תכנית התערבות שנמשכה 10 שבועות. תוכננו להיערך בו 3 אימוני כושר נוספים בשבוע, של 40 דקות כל אחד. בפועל נערכו בממוצע 2.3-2.1 אימונים בשבוע. שיעור הנוכחות של התלמדים באימונים עמד על 75% עד 87% בכיתות השונות.
קבוצת הניסוי כללה 179 תלמידים (65 בכיתות א'-ג', 59 בכיתות ד'-ו', 55 בכיתות ז'-ט'). קבוצת הבקרה כללה 181 תלמידים (56 בכיתות א'-ג', 68 בכיתות ד'-ו', 57 בכיתות ז'-ט').
תוכנית האימונים בקבוצת הניסוי פותחה בדנמרק והיא מכונה FIT FIRST. מורי החינוך הגופני שהעבירו את התוכנית היו יכולים לבחור בין פעילויות שונות של משחקים ותרגילי כושר שהותאמו לגיל הילדים. למורים לחנ"ג שהעבירו את התוכנית ניתנה אפשרות לבחור בין 20 סוגי פעילויות שכללו בין השאר פעילויות מתחומי משחקי הכדור, האתלטיקה ואומנויות לחימה. הדגש בתוכנית היה על ניצול מרבי של זמן האימון ולכן מחנכי הכיתות הונחו לעזור להביא במהירות את הילדים מהכיתות אל שטחי האימון כדי לא לבזבז זמן אימון.
לפני התחלת הניסוי ואחרי 10 שבועות ההתערבות עברו התלמידים מבחני כושר, מבחני הרכב גוף, בדיקת לחץ דם ובדיקת דופק במנוחה.
מבחני הרכב הגוף
משקל, אחוז שומן ומסת השריר נבדקו במכשיר InBody 270 multifrequency body composition analyzer
הגובה נמדד במכשיר קליני למדידת הגובה
מבחני כושר גופני
סבולת אירובית – הוערכה באמצעות גרסה מותאמת של מבחן Yo-Yo Intermittent Recovery 1. במבחן המקורי אורך הקטעים הוא 20 מטר ואילו במחקר זה אורך קטעי הריצה היה 16 מטר. אחרי כל ריצה של 16 מטר הלוך ושוב הייתה הפסקה של 10 שניות. קצב הריצה הוכתב מאותות קוליים (ביפים). כל דקה בערך הוגבר קצב הריצה. התלמידים המשיכו בריצה עד שלא היו יכולים לעמוד בקצב ונמדד המרחק הכולל שעברו במבחן.
זריזות – הוערכה במבחן Arrowhead Agility test. במבחן זה רץ הנבחן אל עבר הקונוס המרכזי המוצב 10 מטר מקו הזינוק, מקיף אותו, אז רץ לצד ימין או לצד שמאל שם מונחים קונוסים במרחק 5 מטר מהקונוס המרכזי, אחרי הקפת אחד מקונוסי הצד רץ הנבחן אל הקונוס הרחוק הנמצא 5 מטר מהקונוס המרכזי (על אותו ישר עם קו הזינוק) ואחרי הקפת הקונוס הרחוק חוזר הנבדק לקו הזינוק. נמדד זמן הריצה.
קפיצה לרוחק מהמקום
שווי משקל – הוערך ב"מבחן החסידה". במבחן זה נמדד הזמן בו מצליח הנבחן לעמוד על רגל אחת כשכף הרגל שאינה עומדת על המשטח נוגעת בברך הרגל האחרת. המבחן מסתיים כאשר הנבחן לא מצליח יותר לשמור על העמדה. נמדד הזמן בו מצליח הנבחן לשהות בעמדה.
תוצאות
משקל הגוף – אחרי 10 שבועות עלה ממוצע משקל הגוף בקבוצת הניסוי ב-1.3 ק"ג ובקבוצת הביקורת ב-0.6 ק"ג. העלייה במשקל הגדולה יותר בקבוצת הניסוי קרתה כנראה לפחות בחלקה מאחר שהגדילה בגובה בקבוצה זו הייתה גדולה יותר – 2.5 ס"מ לעומת 1.4 ס"מ בקבוצת הביקורת.
מסת השריר – הגידול בקבוצת הניסוי היה בממוצע של 1.4 ק"ג לעומת 0.4 ק"ג בקבוצת הביקורת. הגידול במסת השריר של הבנים בקבוצת הניסוי היה גדול מזה שנצפה בבנות. (8.2% לעומת 6.1%).
אחוז השומן – ירד בממוצע ב-2.3% בקבוצת הניסוי לעומת ירידה לא מובהקת של 0.3% בקבוצת הביקורת. הירידה באחוז השומן של הבנים בקבוצת הניסוי הייתה גדולה יותר מאשר אצל הבנות. הממוצע של הבנים בקבוצת הניסוי ירד מ-22.5% ל-19.6% בעוד הממוצע של הבנות בקבוצת הניסוי ירד מ-29.0% ל-27.1%.
לחץ הדם והדופק במנוחה – לא נמצאו שינויים מובהקים בשתי הקבוצה בין הערכים שנמדדו לפני ההתערבות ואחריה.
סבולת אירובית – בקבוצת הניסוי היה שיפור ממוצע של 233 מטר (31%) בעוד בקבוצת הביקורת היה שיפור קטן ולא מובהק של 45 מטר (7%). ההישג הממוצע של קבוצת הניסוי היה טוב ב-320 מטר מזה של קבוצת, בתום ההתערבות. השיפורים בקבוצת הניסוי של הבנות והבנים היו דומים ולא היה הבדל מובהק ביניהם: 32% שיפור אצל הבנות ו-30% שיפור אצל הבנים. התלמידות והתלמידים בקבוצת הניסוי השתפרו במידה דומה בכל קבוצות הגיל.
זריזות – בקבוצת הניסוי היה שיפור ממוצע של 0.5 שניות (2.1%) ובקבוצת הביקורת הממוצע היה פחות טוב אחרי 10 שבועות והזמן והממוצע להשלמת המבחן עלה ב-0.7 שניות (3.3%).
קפיצה לרוחק מהמקום – השיפור בשתי הקבוצות היה דומה: 6.0 ס"מ בקבוצת הניסוי לעומת 3.7 ס"מ בקבוצת הביקורת. ההבדל בגודל השיפור בין שתי הקבוצות לא נמצא מובהק.
שווי משקל – לא נמצאו הבדלים מובהקים בין התוצאות בשני המועדים או בין שתי הקבוצות.
ממצאים עיקריים
10 שבועות בהם התבצעו אימוני כושר בשלושה ימים בשבוע, למשך 40 דקות, כתוספת לשיעורי החינוך הגופני הרגילים הביאו לשיפור ניכר בתוצאות למבחן סבולת אירובית, שיפור קטן בתוצאות מבחן זריזות, ירידה באחוז השומן ועלייה במסת השריר. העלייה התרחשה הן אצל הבנות והן אצל הבנים ובכל קבוצות הגיל.
לא נמצאו הבדלים מובהקים בין קבוצת הניסוי וקבוצת הביקורת אחרי 10 שבועות של אימונים בקפיצה לרוחק מהמקום, מבחן שוויי משקל, לחץ הדם והדופק במנוחה.
מרכיב הסבולת האירובית הוא בעל חשיבות בריאותית גדולה ומחקר זה מצטרף למחקרים אחרים המראים כי ניתן לשפר את ההישגים בו בבתי הספר, בכל קבוצות הגיל.
ההישגים בקפיצה לרוחק מהמקום מושפעים מטכניקה ומגדילה וקשה לראות בהם שיפור נוסף כתוצאה מאימונים של 10 שבועות.
האימונים שבוצעו לא תרמו לשיפור בתוצאות מבחן שוויי המשקל מאחר שמרכיב זה לא תורגל כנראה בהם במידה מספקת.
מקור:
Olsen HW, Sjúrðarson T, Danielsen BB, Krustrup P, Larsen MN, Skoradal M-B and Mohr M (2024) A 10-week implementation of the FIT FIRST FOR ALL school-based physical activity concept effectively improves cardiorespiratory fitness and body composition in 7–16-year-old schoolchildren. Front. Public Health 12:1419824. doi: 10.3389/fpubh.2024.1419824
יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.