יורם אהרוני | כושר גופני | 27/10/2024
תקציר סקר המגמות בתחום אימוני הכושר של ACSM לקראת שנת 2025
הסקר המקוון השנתי ה-19 של המגמות מטעם הקולג' האמריקני לרפואה ספורטיבית (ACSM) פורסם לאחרונה. הסקר הראשון נערך בשנת 2006 וחזה מגמות לשנת 2007. בסקר לקראת שנת 2025 נכללו 45 מגמות אפשריות והוא נשלח למומחים רבים שדרגו את המגמות. התקבלו תשובות מ-2083 מומחים (לעומת 1997 לפני שנה). רוב המדרגים היו מארה"ב ולכן אפשר להתייחס אליו כסקר החוזה מגמות בארה"ב. במאמר נפרד יובאו תוצאות סקרים שנערכו בכמה מדינות אחרות. 60% מהמדרגים היו נשים. המדרגים נדרשו להתייחס לכל אחת מ-45 המגמות האפשריות ולדרג אותן בסולם מ-1 (הכי פחות סביר שיהיה מגמה) עד 10.
התפלגות עיסוקי המדרגים
טבלה מספר 1 מציגה את התפלגות העיסוקים באחוזים של המשיבים על הסקר
מקצוע
|
אחוז מהמשיבים
|
מאמנים אישיים במשרה חלקית
|
7.4
|
מאמנים אישיים במשרה מלאה
|
10.9
|
מאמני קבוצות
|
3.0
|
פיזיולוגים של המאמץ
|
12.5
|
פיזיולוגים של המאמץ בתחום הקליני
|
8.7
|
מנהלים בתחום הכושר
|
8.0
|
מאמני כוח וכושר
|
1.1
|
בעלים של עסקים בתחום הכושר
|
2.7
|
מאמני בריאות ואיכות חיים
|
6.3
|
תרפיסטים בתחום הספורט
|
1.1
|
סטודנטים
|
3.7
|
בוגרי מכללות
|
8.6
|
מורים ומרצים
|
6.9
|
מרצים בכירים ופרופסורים
|
11.3
|
מומחים במקצועות הרפואה
|
6.4
|
תזונאים
|
1.3
|
הדירוג:
1) טכנולוגיות לבישות –שימוש באמצעים טכנולוגיים לניטור האימון – שעוני דופק, מדי צעדים, שעונים המכילים GPS ועוד. אמצעים אלה יכולים למדוד דופק, מרחק הליכה/ריצה, זמן ישיבה, זמן שינה, הוצאה קלורית באימון, סוכר בדם, ואילו רמות חרדה. השימוש בנתונים המתקבלים מהמדידות יכול לעזור למדריכי הכושר ולמתאמנים לתכנן טוב יותר את האימונים. מגמה זו הייתה במקום הראשון בכל הסקרים מאז שהוצגה לראשונה ב-2016 חוץ מאשר ב-2018 (אז היא דורגה במקום השלישי) וב-2021 (שני). בהתייחס למקצועות המדרגים (ראו טבלה מספר 1) מגמה זו דורגה ראשונה על ידי העוסקים בכל המקצועות לבד ממאמנים אישיים במשרה מלאה. למרות שביעות הרצון מהאמצעים הטכנולוגיים הלבישים נדרש מחקר נוסף כדי לחזק את המהימנות והתוקף שלהם וכדי לשמור על פרטיות המתאמנים.
2) שימוש ביישומוני כושר (אפליקציות) – יישומוני כושר מותאמים בעיקר לטלפונים אך גם לאמצעים אחרים כמו איי פד. חלק מהיישומונים יכולים לתת משוב על התקדמות המתאמנים. בשנת 2023 נרשמו 850 מיליון הורדות של יישומוני כושר על ידי 370 מיליון משתמשים. המגמה הייתה במקום ה-7 אשתקד. כמו במגמה המדורגת ראשונה (טכנולוגיות לבישות), דרושה זהירות מיישומונים חינמיים שהתוכניות שהם מציעים לא תמיד מסתמכות על רקע תיאורטי ופיסיולוגי מבוסס. השימוש ביישומונים יכול להוות כלי עזר למתאמנים בהדרכת מאמנים מנוסים אך עשוי לתרום גם לאלה המתאמנים ללא מדריכים.
3) תכניות אימון לקשישים – מגמה זו שמרה על המקום השלישי אותו תפסה בסקר הקודם. שגרה של פעילות גופנית חשובה לאוכלוסיית הקשישים כדי לשמור על בריאות כללית טובה, צמצום הסיכוי ללקות במחלות כרוניות, שיפור איכות החיים, וניהול חיים עצמאיים. פעילות גופנית עשויה להאט את קצב הסרקופניה, אבדן רקמת שריר עם ההזדקנות וגם להקטין את הסיכון לנפילות. מאחר שאחוז הקשישים באוכלוסייה הולך ועולה, אך טבעי הוא שפלח שוק זה מעורר עניין בתעשיית הכושר. מעניין שמגמה זו דורגה גבוה יותר אצל אנשים בעלי וותק גדול בתחום הכושר ונמוך יותר אצל אלה שיש להם פחות ניסיון בתחום.
4) אימונים להפחתת משקל גוף – הרבה תוכניות משלבות דיאטות להפחתת צריכת המזון עם אימוני כושר. מגמה זו הופיעה בין 20 המגמות המובילות בכל הסקרים הקודמים. בשנה שעברה היא דורגה גם כן במקום הרביעי. אימונים להפחתת משקל כוללים שילוב של אימונים אירוביים ואימוני כוח. לאחר שהושגה מטרת הירידה במשקל עוזרים האימונים לשמירה עליו לתקופה ממושכת. בשנים האחרונות הולך ומתרחב השימוש בתרופות להפחתת המשקל ואי לכך צריכים מדריכי הכושר להיות ערים לתופעות הלוואי הכרוכות בשימוש בהן. בין היתר מדובר על אי נוחות בפעילות המעיים ועייפות וכתוצאה מכך רתיעה של המתאמנים מלבצע אימונים עצימים.
5) אימונים עם משקולות חופשיות –אימוני כוח עם מוט של הרמת משקולות עליו ניתן לשים משקולות, אימונים עם משקולות יד, כדורי כוח, קטלבל וכו'. אימון זה שונה מאימוני כוח בהתנגדות משקל גוף או אימון כוח עם "מכונות כוח". בניגוד לאימונים עם "מכונות כוח", אימונים עם משקולות חופשיות דורשים קודם כל לימוד של הטכניקות הנכונות לביצוע התרגילים. המגמה הייתה במקום ה-17 בסקר לקראת 2024 ובמקום השני בסקר לקראת 2023.
6) אימוני הפוגות עצימים (HIIT) – ביצוע מאמצים קצרים ועצימים (בדופק מעל 85% מהדופק המרבי) שביניהם יש הפסקות בהן הדופק יורד אל מתחת ל-65% מהדופק המרבי. מגמה זו הייתה במקום הראשון ב-2014 וב-2018, אך רק במקום ה-20 בסקר הקודם. אימוני הפוגות עצימים ניתן לבצע בפעילויות שונות כמו ריצה, אופני כושר, אימוני כוח מחזוריים, עלייה במדרגות ועוד. למרות שהמגמה הוכחה כיעילה גם לטיפול באנשים הסובלים ממחלות שונות נדרשת זהירות בהפעלתה ויש לבחון את סיכויי ההתמדה באימונים אלה בשל אי הנוחות הכרוכה בביצוע מאמצים עצימים.
7) אימונים מונחי נתונים – זוהי מגמה שהופיעה לראשונה בסקר הקודם ודורגה בו במקום ה-18. לעיתים, במיוחד באימונים קבוצתיים, יש מתאמנים ברמות שונות. שימוש באמצעים טכנולוגיים (ראו מגמה מספר 1) יכול לאפשר למאמן להתאים טוב יותר את התרגילים למתאמנים השונים בקבוצה. נתונים המתקבלים מתקופת התאוששות בין האימונים כמו השונות בתדירות הדופק ובאיכות השינה עשויים לסייע לתכנון טוב יותר של המשך האימונים.
8) אימונים לשיפור בריאות מנטלית – המגמה שמרה על המקום השמיני בו דורגה אשתקד. יותר ויותר מאמנים מכוונים כיום את האימונים לכך שהם ישפרו את מצב הרוח של המתאמנים ויתרמו לבריאותם המנטלית בכך שיפחיתו רגשות של חרדה, לחץ ודיכאון. אין עדיין הסכמות כלליות לגבי ההיקף והעוצמה המומלצים כדי להשיג מטרות אלה. רצוי לבנות את האימונים כך שיתאימו להמלצות הכלליות לכלל האוכלוסייה תוך מתן דגש מיוחד להעדפות האישיות של המתאמנים.
9) אימונים פונקציונליים – אימונים המשלבים פיתוח כוח, שווי משקל, קואורדינציה וסבולת ומשתמשים בהם הרבה במשטחים לא יציבים. המגמה הייתה במקום ה-14 בסקר הקודם. מגמה זו חשובה במיוחד לאנשי מקצוע העובדים עם אוכלוסיית הקשישים ובטיפול באנשים הסובלים מבעיות רפואיות.
10) אימונים לשיפור הבריאות ואיכות החיים – המגמה הזו הייתה במקום ה-13 בסקר הקודם אחרי שלא הייתה בין 20 המובילות מאז הסקר של 2010. מדובר על מתאמנים המחליטים לשנות את איכות חייהם ומשלבים אימוני כושר כחלק מהשינויים שהם עורכים. מאמני הכושר משמשים כיועצים למתאמנים איך לשלב את אימוני הכושר כחלק משינויים גדולים יותר בסגנון החיים. מגמה זו משתמשת גם בטכניקות מעולם הקואצ'ינג.
11) אימונים לילדים ובני נוער - קיימת עלייה במספר הפרויקטים המיועדים לשיפור הכושר של ילדים ובני נוער. זוהי אוכלוסייה המגלה עניין בשיפור הכושר (בעיקר לצרכים אסטתיים חיצונים ופחות בשביל הבריאות) ולפיכך צריך להתייחס לצרכים שלה. הדגש באימונים כאלה הוא בדרך על אימוני כוח, רכישת מיומנויות והגברת הבטחון העצמי. באימוני בני נוער צריך לשים לב במיוחד למצב התפתחות הגוף עם ההתבגרות ופחות לגיל הכרונולוגי. כמו כן יש חשיבות גדולה במיוחד ללימוד הטכניקות הנכונות של ביצוע התרגילים ואפשר לדחות את העלאת ההעמסה באימונים לגילים מבוגרים יותר.
12) אימונים מונחי משפיעני רשת – מגמה חדשה המופיעה לראשונה בסקרים. מגמה זו דורגה גבוה במיוחד אצל הצעירים מבין אלה שמילאו את הסקר, מה שמעיד כנראה על פופולריות של אימונים כאלה בקרב בני נוער. מצד אחד זה מעודד שדמויות שיש להן עוקבים רבים ברשתות החברתיות גורמות לצעירים לאמץ לעצמם שגרה של פעילות גופנית אך יש לזכור שבמקרים רבים לא מדובר בהמלצות של בעלי מקצוע ולכן יש לנקוט מידה גדולה של זהירות באימוץ ההמלצות.
13) אימונים באוויר הפתוח – מגמה זו מאחדת בתוכה כל צורה של אימונים באוויר הפתוח. אימונים אלה יכולים להיות לאימונים אישיים עם מדריך או בלעדיו, אימונים בקבוצות כמו קבוצות הליכה, קבוצות רכיבה על אופניים, קבוצות ריצה, קבוצות חתירה בסירות, וקבוצות שנפגשות לצורך אימוני כושר אחרים באוויר הפתוח, שימוש במתקני כושר בפארקים ועוד. מגמה זו הייתה חזקה במיוחד בתקופת הגבלות מגפת הקורונה. אשתקד היא דורגה במקום ה-12.
14) אימונים לפי תוכניות מוקלטות – אימונים בהדרכת סרטונים מוקלטים הנמצאים ברשת. המתאמנים יכולים לבצע את האימונים האלה בשעות הנוחות להם. אימונים אלה יכולים לכלול בין היתר אימוני יוגה, אימונים באופני כושר, אימוני כוח וכל צורה של אימון הניתנת לביצוע תוך צפייה בסרטונים.
15) אימונים בהדרכת מאמנים מוסמכים - אנשים רבים מבינים כי כדאי להם להתאמן בהדרכת מאמנים שעברו קורסים שהכשירו אותם להיות מאמני כושר ולכן יש גופים רבים הפותחים תוכניות הכשרה למאמנים. המגמה הייתה במקום ה-6 בסקר הקודם.
16) אימונים אישיים – המגמה הזו נכללה בין עשרת המגמות המובילות בכל הסקרים שנערכו החל משנת 2006. המאמנים האישיים לא רק מתכננים את האימונים בהתאם לצרכים של המתאמנים אלא גם מציבים להם מטרות ועורכים להם מבחני כושר לבדיקת התקדמותם באימונים. המגמה הייתה במקום העשירי בסקר הקודם.
17) Exercise is Medicine - תכליתה של מגמה זו היא שאנשים העוסקים ברפואה ימליצו על פעילות גופנית כאמצעי חשוב לפיתוח הבריאות בכל הזדמנות שהם פוגשים מטופלים. המגמה מעודדת שיתוף פעולה בין מאמני כושר לאנשי רפואה כדי לתרום לבריאות האנשים בקהילה. המגמה הייתה במקום ה-16 אשתקד.
18) אימונים עם התנגדות משקל הגוף – מגמה זו יצאה מ-20 המובילות בסקר הקודם. מדובר על תרגילים ללא אמצעי עזר כמו שכיבות סמיכה, סקווטים, עליות מתח, מכרעים (לאנגים), עליות משכיבה לישיבה וכדומה. מאחר שהתרגילים מבוצעים ללא אמצעי עזר ניתן לבצע אותם בכל מקום: בבית, בפארקים, במקומות עבודה. אימונים אלה מתאימים במיוחד לאנשים הנמצאים בנסיעות ומאחר שהם מאחר שאינם מותנים בהמצאות מכשירי כושר.
19) Lifestyle medicine - מטרת המגמה לחנך את בני המשפחה לאורח חיים בריא. המגמה כוללת בין היתר: הימנעות מעישון, תזונה בריאה, פעילות גופנית בריאותית והפחתת צריכת אלכוהול. המגמה הייתה במקום ה-11 בסקר הקודם.
20) טיפולי חום וטיפולי קור – הדיווחים על טיפולים בחום (מעיינות חמים, אמבטיות חמות, סאונות וכדומה) וגם על טיפולי קור כמו אמבטיות קרח אינם חדשים אך מגמה זו מופיעה לראשונה בין 20 המובילות בסקר המגמות. יש המאמינים שטיפולים כאלה עשויים לזרז קצב החלמה מאימונים. מעניין שמגמה זו דורגה נמוך על ידי על ידי פיזיולוגים מה שמרמז כל כך שאין קונצזוס על יעילות טיפולים אלה.
מגמות שהיו בסקר הקודם בין 20 הראשונות ובסקר הנוכחי לא נכללות ביניהן
אימונים במקומות העבודה – מגמה זו נכנסה לראשונה ל-20 המובילות בסקר הקודם והייתה מדורגת בו במקום השני. במגמה זו נכללים בין היתר: חדרי כושר במקומות העבודה, שיעורי כושר לעובדים ו"ליגות למקומות עבודה". בין המטרות של החברות המפעילות תוכניות כאלה אפשר למנות: שיפור אפשרי בפריון העבודה, שיפור במצב המנטלי של העובדים ואולי גם גורמים נוספים שיתרמו לבריאות העובדים. השתתפות בתוכניות כאלה עשויה אולי גם להקטין את דמי הביטוח הרפואי.
יוגה – יוגה מופיעה בצורות שונות ומשונות כמו: Power Yoga, Yogilates, רוקט יוגה, יוגה בחדרים בהם יש טמפרטורה גבוהה ועוד. יש הרבה חומרי הדרכה נגישים על יוגה כמו סרטונים, מאמרים וספרים. אפשר לבצע את אימוני היוגה גם ללא מדריך. המגמה הייתה במקום ה-15 אשתקד.
מתן תגמול על העסקת מאמנים בעלי הסמכה – בסקר הקודם הופיעה במקום ה-5. מגמה כונתה בעבר גם "הענקת רישיונות בתחום האימון הגופני". במקומות רבים בעולם הדרישה להתאמן אצל מאמנים מוסמכים בלבד היא לא ריאלית אולם כיום קיימת מגמה שאנשים שיוכיחו כי הם מתאמנים אצל מאמנים מוסמכים יוכלו ליהנות למשל מהנחה בתעריפי הביטוח הרפואי.
מגמה חדשה שהופיעה בסקר, אם כי רק במקום ה-29 היא אימוני כושר לחולי סרטן.
מקור:
Newsome, A'Naja M. Ph.D., ACSM-CEP, EIM; Batrakoulis, Alexios Ph.D., FACSM, ACSM-EP, ACSM-CPT, EIM, NSCA-CSCS; Camhi, Sarah M. Ph.D., FACSM, ACSM-EP, EIM, FAHA; McAvoy, Cayla Ph.D., ACSM-EP; Sansone, Jessica (Sudock) Ph.D., M.S., ACSM-EP, EIM; Reed, Rachelle M.S., Ph.D., ACSM-EP; Contributors: Chris Alexander, A.E.P., A.E.S., MBA; Paulo Costa Amaral, Ph.D., MBA, M.Sc.; Kasper Salin, Ph.D.; Saeid Fathollahi; Farnaz Dinizadeh; Lino Francisco Jacobo Gómez-Chávez, Ph.D.; Paola Cortés-Almanzar, Ph.D.; Jorge López-Haro, B.Sc., M.Sc.; Adrián Ricardo Pelayo-Zavalza, M.S.; Luis Eduardo Aguirre-Rodríguez, B.Sc.; Susana Franco, Ph.D.; Rita Santos-Rocha, Ph.D.; Fátima Ramalho, Ph.D.; Vera Simões, Ph.D.; Isabel Vieira, M.Sc.; Liliana Ramos, Ph.D.; Oscar L. Veiga, Ph.D., M.Sc.; Juan José Palos Perez, M.Sc.; Manel Valcarce-Torrente, Ph.D., M.Sc.; Kadir KESKİN, Ph.D.; Okan Burçak CELIK, Ph.D.; Serkan KURTIPEK, Ph.D.; Aynur YILMAZ, Ph.D.; Oguz Kagan ESENTURK, Ph.D.; and Sumer ALVURDU, Ph.D.. 2025 ACSM Worldwide Fitness Trends: Future Directions of the Health and Fitness Industry. ACSM's Health & Fitness Journal 28(6):p 11-25, 11/12 2024. | DOI: 10.1249/FIT.0000000000001017
תקציר סקר המגמות לקראת 2024 - http://tinyurl.com/jwzbxkfx
תקציר סקר המגמות לקראת 2023 - https://bit.ly/3VtBRSb
תקציר סקר המגמות לקראת 2022- https://bit.ly/3pVutCI
תקציר סקר המגמות לקראת 2021 – https://bit.ly/3PWYDAN
תקציר סקר המגמות לקראת 2020 - https://bit.ly/3hslfrE
תקציר סקר המגמות לקראת 2019: https://tinyurl.com/2p8yk529
תקציר סקר המגמות לקראת 2018 :https://tinyurl.com/3f9r36ap
תקציר סקר המגמות לקראת שנת 2017: https://www.wincol.ac.il/experts/recent_articles/WORLDWIDE-SURVEY-OF-FITNESS-TRENDS-FOR-2017/
תקציר סקר המגמות לקראת שנת 2016: goo.gl/b1gkNq
תקציר סקר המגמות לקראת שנת 2015: goo.gl/6Phcyg
תקציר סקר המגמות לקראת שנת 2014: goo.gl/EjwL4X
תקציר סקר המגמות לקראת שנת 2013: https://www.wincol.ac.il/experts/recent_articles/WORLDWIDE-SURVEY-OF-FITNESS-TRENDS-FOR-2013/
יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.